Цветанов: Темата миграция изисква от нас отговорност и мислене в перспектива, а не популизъм

Цветанов: Темата миграция изисква от нас отговорност и мислене в перспектива, а не популизъм
A A+ A++ A

Темата за миграционната заплаха трябва да бъде разглеждана и през призмата на предстоящите избори за членове на Европейския парламент, защото тя неизменно ще бъде използвана от популистките движения с цел извличането на краткосрочен политически дивидент. Аз смятам, че темата миграция изисква от нас, политиците, много сериозна отговорност и мислене в перспектива, а не популизъм. Това заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов по време на кръгла маса на тема „Управление на миграционната политика в контекста на изборите за Европейски парламент“, която се провежда в Народното събрание. Събитието се организира съвместно от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, Международният център за развитие на миграционни политики, Фондация „Конрад Аденауер“ и Фондация „Ханс Зайдел“.

Цветан Цветанов подчерта, че България изпълнява своя ангажимент по охраната на външната граница на ЕС с Турция. „Тези наши действия се изразяват както в държавното финансиране за изграждането на оградата, така и в получените от ЕК 160 млн. евро за надграждане на съществуващия капацитет. Няма как да пропуснем и приносът на „Фронтекс“ и техните 1040 служители от различни членки на ЕС, които се включиха в охраната на границата. Сигурен съм, че всичко, което правим – се вижда от нашите европейски партньори и се оценява“, посочи Цветанов. По думите на председателя на вътрешната комисия през последните 2 години има нулев миграционен натиск по границата с Турция. Той обясни, че през топлите месеци по принцип се наблюдава засилване на потока от мигранти. „ В момента в Турция има 200 000 афганистанци, които искат да влязат в ЕС.

Това прави ангажимента на Турция и на ЕК по опазването на границата и мира още по-голям. Ето защо ме радва фактът, че споразумението за бежанците между ЕС и Турция се изпълнява“, коментира Цветан Цветанов. „През 2018 г. са установени 150 000 новопристигнали мигранти в ЕС.

Това е с 25% по- малко от броя им за 2017 г. и с 90% по-малко от 2015 г. По време на пика на мигрантската криза Европа трябваше да реагира бързо и смятам, че се справи успешно, като дори за момент не се отклони от принципите и отговорностите си“, отчете на свой ред еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел и допълни, че всички европейски лидери оценяват високо усилията на българското правителство и премиера Борисов за овладяването на кризата и свеждането на миграционния натиск до нулеви стойности в днешни дни. „От ЕК направихме предложение за тройно увеличение на бюджета за миграция, като искаме от 13 млрд. евро той да стане 34 млрд. евро. За да може обаче да се усети ефектът на увеличените средства е нужно те да бъдат оползотворени по най-точния начин, както и да е налице координирана работа между страните-членки, които поотделно не могат да се справят с проблема“, обясни комисар Мария Габриел и съобщи, че цифровизацията също би могла да бъде полезна като част от мерките за справянето с миграцията. Генералният директор на Международния център за развитие на миграционни политики Михаел Шпинделегер бе категоричен, че темата миграция ще бъде една от водещите в предстоящата европейска кампания. „През 2015 и 2016 година тази тема доведе до разцепление сред гласоподавателите и много граждани тогава загубиха доверието си във властите и европейските институции. Това ни задължава да предприемем необходимите мерки и да си върнем това загубено доверие“, каза Шпинделегер. Според него мигрантската криза не е приключила, а е в затишие. „Не трябва да допускаме сценария от 2015 г. да се повтори. Затова е нужен непрекъснат диалог както със съседите на ЕС, така и със страните, от които в бъдеще биха могли да дойдат нови потенциални заплахи“, завърши генералният директор на Международния център за развитие на миграционни политики.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници