Зарков за новия състав на ЦИК: Предлагаме доказани юристи и хора, чийто професионален път е свързан с изборите в България

Зарков за новия състав на ЦИК: Предлагаме доказани юристи и хора, чийто професионален път е свързан с изборите в България
A A+ A++ A

„ Считаме изпълнението на разпоредбите на Изборния кодекс за промяна на състава на ЦИК за наш успех, защото принудихме управляващите да се съобразят със закона”, това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков по време на пресконференция на „Позитано 20”. „За съжаление, не успяхме да убедим останалите партии по отношение на други важни промени в изборното законодателство – възможностите за машинно гласуване бяха окастрени, прагът на преференциите е непосилно висок, основателното вето на президента беше отхвърлено единодушно, а в парламента са внесени разнопосочни закони, които връщат дебата на изходната му точка”, констатира Зарков. Той бе категоричен, че всичко това не допринася за сигурен и разбираем изборен процес и допълнително отчуждава българите от урните. По думите му целият фарс е недостоен за парламента и затова от БСП са отказали да участват в него. „Законът важи и за нас и той ни вменява отговорност да предложим шест професионалисти, които заемат отговорната задача да бъдат членове на новата ЦИК. Неприсъствието ни в парламента не ни разтоварва от тази отговорност”, заяви Зарков. По думите му между кандидатурите има трима доказани юристи, а останалите са хора, чийто професионален път е неразривно свързан с изборите в България.

Зарков каза още, че единственото указание, което левицата дава на своите кандидати за членове на ЦИК e да спазват и да следят за спазването на закона.   Първата ни кандидатура е на Таня Анчева - Цанева, която е член на ЦИК и към настоящия момент. Тя е юрист, завършила СУ "Св. Климент Охридски". Била е член на изборния борд за прозрачни и демократични избори към Министерския съвет през 2014 г. Работила е като експерт по изборното законодателство в 42-ото Народното събрание. Участвала е като международен наблюдател в международни наблюдателски мисии в над 20 страни. БСП предлага и Николай Николов, който е бил представен от левицата като кандидат за председател на новия антикорупционен орган. Опитът му може да послужи за връщане на законността. Третата кандидатура-Силва Дюкенджиева,   юрист, изключително добре познава изборното законодателство. Тя е била член на ЦИК за местните избори през 2007 г. и при изборите за народни представители през 2009 г. Към юридическия екип БСП предлага и Силвия Стойчева, която е  политолог по образование и притежава дългогодишен професионален опит и е била народен представител. Емил Войнов е специалист по информационни и комуникационни технологии и експерт в изборния процес. Войнов работи активно и в работната група, която подготвяше предложенията на БСП за изменения в ИК. Неговата кандидатура ще допринесе  в ЦИК да има професионален поглед от човек, който през последните 30 години е видял процесите отблизо. Не на последно място Крум Зарков представи кандидатурата на Цветанка Георгиева, която повече от 16 години работи в отдел "Избори" на НС на БСП  и по думите му отлично познава изборните процеси.   В отговор на въпрос Крум Зарков обясни, че Александър Андреев, който досега е бил част от ЦИК като предложение на "Коалиция за България" от квотата на земеделците на Спас Панчев е предложен от  ГЕРБ. "Спас Панчев се раздели с нас наскоро, защото си сътрудничи с ГЕРБ  и тази кандидатура е още едно потвърждение за това сътрудничество", заяви зам.-председателят на ПГ на БСП.    

На КСНС по въпросите на вероизповеданията не е ставало и дума да се опрощават дългове на различните вероизповедания   "При президента Румен Радев на КСНС, по въпросите на вероизповеданията, не е ставало и дума да се опрощават дългове на различните вероизповедания", коментира Крум Зарков по повод предложението на ДПС и ГЕРБ за опрощаване на дълговете на Главно мюфтийство. Той допълни, че на заседанието, на което президентът е поставил изрично въпроса за финансирането на вероизповеданията и за прекратяване на практиката те да се финансират отвън, не са обсъждани дълговете на Главното мюфтийство, които са в размер на около12 млн. лв.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници