Нов протест на „жълтите жилетки“ в Париж и в други френски градове

Нов протест на „жълтите жилетки“ в Париж и в други френски градове
A A+ A++ A

Във Франция „жълтите жилетки“ излизат на 16-ия си протест срещу президента Еманюел Макрон и неговата данъчна и социална политика с надежда да дадат нов тласък на движението.

С демонстрации в Париж, Нант, Лил, Тулуза „жълтите жилетки“ са мотивирани за нов мартенски подем на протестното си движение. В социалните мрежи те зоват за възможно най-продължителна блокада на бул. „Шанз Елизе“ и площада около Триумфалната арка и планират 12- километров маршрут за шествието си в столицата.

Друг център на протеста ще бъде Лил, където „жилетките“ са обявили „регионална и международна демонстрация“, приканвайки свои съмишленици от Белгия и Холандия. Засилени са мерките за сигурност и в Нант, където полицията се опасява от безредици.

След лекия подем на митингите миналата събота протестиращите срещу Макрон и социалния ред смятат днешния ден за ключов. Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер реагира сдържано: „Всяка седмица има около 40-50000, това е реалността“ - констатира той пред телевизия „Франс 2“ и се поинтересува каква следа освен насилието искат да оставят „жълтите жилетки“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници