Гърция с негативна дългова перспектива, бавела икономиите

Гърция с негативна дългова перспектива, бавела икономиите
Докато мисия на тройката се намира в момента в Атина, „Стандард енд Пуърс" смята, че на гръцкото правителство „ще му бъде трудно да направи нови икономии". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Рейтинговата агенция „Стандард енд Пуърс" понижи дълговата перспектива на Гърция от стабилна на негативна заради забавеното прилагане на плана за икономии, за който настояват международните кредитори.

Агенцията, която поддържа за момента оценката на страната на ССС, уверява, че е възможно влошаване зарани „икономическата траектория на страната, която се влошава" и „забавеното прилагане на програмата за намаляване на дефицитите", изисквана от тройката ЕС-ЕЦБ-МВФ в замяна на финансовата си помощ, предадоха АФП и БГНЕС.

За да се справи с финансовите си трудности Гърция получи през март кредитна линия от 130 млрд. евро от МВФ, ЕЦБ и ЕС.

Докато мисия на тройката се намира в момента в Атина, „Стандард енд Пуърс" смята, че на гръцкото правителство „ще му бъде трудно да направи нови икономии", за да изпълни поставените условия за деблокирането на нов транш помощи.

„Смятаме за вероятно Гърция да бъде принудена да поиска нова допълнителна помощ от 7 млрд. евро," посочва агенцията в комюнике.

Същевременно, „Стандард енд Пуърс" посочи, че е потвърдила полските дългосрочни и краткосрочни рейтинги А-/А-2 за кредити в чуждестранни валути и А/А-1 за кредити в национална валута.

Перспективата остава стабилна, посочва агенцията, и „оценката за трансфери и конвертируемостта остава непроменена на А+".

Полският „ангажимент за трайна фискална консолидация и валутната гъвкавост с плаващия валутен курс, позволяващи на гъвкавата полска икономика да се нагоди към външните шокове", стоят за това решение на агенцията.

Потвърждението идва след като полската злота се търгуваше във вторник по най-високия си курс спрямо еврото през тази година.

#„Стандард енд Пуърс" #Гърция #Полша #ЕЦБ #ЕС #МВФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници