Цветанов уговори Патриотите да обърнат заедно президентското вето

Цветанов уговори Патриотите да обърнат заедно президентското вето
A A+ A++ A

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов успя да уговори мнозинството да обърнат заедно президентското вето върху Изборния кодекс. Цветанов проведе бързо коалиционно съвещание с Обенинети патриоти, след което стана ясно, че освен НФСБ в отбора срещу ветото се е включила и "Атака". На крачка от решението да се присъединят към мнозинството са и от ВМРО, които все още не са решили окончателно.

Припомняме, че в понеделник и от "Атака" и ВМРО заявиха, че ще подкрепят президента Румен Радев, който върна закона за ново обсъждане в парламента. От НФСБ поначало пък бяха против ветото и гласуваха за вдигането на прага на преференциите заедно с ГЕРБ и ДПС.

От ВМРО все още умуват дали и те да предприемат завоя в позицията си като атакистите, но по-скоро клонят натам. Аргументът им е, че държавният глава не връща само текстовете за преференциите, а и други положения в Изборния кодекс, с което те не са съгласни, като например реда за съдебното обжалване на решенията на избирателните комисии.

Поискали гаранция, че ако подкрепят ГЕРБ срещу президента, ще бъдат върнати старите текстове за 5 и 7% праг при европейски и национални избори. Цветанов обещал, че проектът на ГЕРБ за старото положение на преференциите ще бъде гласуван успоредно с ветото в един и същи ден, вероятно следващата седмица, научи Канал 3.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници