„Банкя" ще има канализация за 70 млн. лв.

„Банкя" ще има канализация за 70 млн. лв.
Същевременно жителите на „Манастирски ливади - изток" ще имат ВиК мрежа едва след 2014 г., допълни Ирина Савина. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Столичният район „Банкя" ще има нова канализация за 70 млн. лв. с еврофинансиране по Оперативна програма „Околна среда", обяви зам.-кметът по строителство и инвестиции Ирина Савина.

Същевременно жителите на „Манастирски ливади - изток" ще имат ВиК мрежа едва след 2014 г., допълни Ирина Савина пред „Дневник".

В сряда кметът Йорданка Фандъкова и министърът на околната среда и водите Нона Караджова ще подпишат договори за общо три проекта.

Отделно финансиране ще получат и още три проекта на общините Етрополе, Казанлък и Сопот. Общата стойност на всички проекти е за 190 млн. лв., като от тях 110 млн. лв. са спечелени от София.

Средствата се получават безвъзмездно, като общините поемат Данъка добавена стойност (ДДС).

Срокът на изпълнение на проектите е до края на 2014 г., каза Ирина Савина. Проектът за „Банкя" включва освен изграждане на канализация както в самия град, така и в кварталите Градоман, Михайлово, Вердикал и в село Иваняне.

Другите два проекта са вторият етап от изграждането на инженерна инфраструктура за 5 млн. лв. на местност „Бул. „Сливница" - между улица „Минск" и бул. "Панчо Владигеров", и изграждане на дубльор на ляв владайски колектор за над 30 млн. лв.

„Тези проекти са за райони, където има над 10 хиляди жители. В следващия програмен период на европейското финансиране (2014-2020 г.) ще насочим усилията си към райони с жители между 2 и 10 хиляди," обясни Ирина Савина.

Голяма част от южните квартали в София, които се считат за скъпи, все още нямат изградена канализация.

„За „Манастирски ливади - изток" имаме готов проект за 50 млн. лв., но още толкова ще струват процедурите по отчуждаване на имоти, за да започнем на практика работа," даде пример Ирина Савина.

По думите й след 2014 г. общината ще кандидатства за европейско финансиране за района. Тогава за канализация може да се надяват и в Гърдова глава.

В община Сопот ще бъде изградена модерна канализационна мрежа и ще бъде подменена остарялата водопроводна мрежа на града, уточняват от Министерството на околната среда.

Проектът е на стойност 35 млн.лв. С почти 45 млн. лв. в общините Етрополе и Казанлък ще бъдат изградени пречиствателни станции.

#Ирина Савина #Банкя #Манастирски ливади #Йорданка Фандъкова #канализация #ОП „Околна среда"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници