България моли Брюксел: Махнете третия пол от школската анкета!

България моли Брюксел: Махнете третия пол от школската анкета!
A A+ A++ A

България ще отправи молба до Еврокомисията в разпространяваната у нас училищна анкета Selfie за самооценка на пола – възможните отговори да са само мъж или жена. Това обясни просветният министър Красимир Вълчев в отговор на въпрос не се ли насажда джендър идеология със сегашния вариант на теста. Според него освен момче или момиче, учениците могат да изберат и трети възможен отговор- "друго".

"Не подкрепям проповядването на джендър идеология в училища като министър и родител. Целта на инструмента за самооценка не е да определи половата принадлежност. Причината да има и такъв вариант за отговор е, защото има страни, които са приели тази възможност, но тя не е задължително да бъде базирана на принципа на самоопределяне, а те са в отговор на медицински нужди.

Ние не можем да махнем тази колона от инструмента Selfie, защото той е един за всички европейски страни. Може единствено Европейската комисия, по наша молба, да го направи. Ще отправим такава молба", заяви министърът на образованието.

Той допълни, че до момента има само един сигнал срещу тази опция.

Вълчев обяви още, че МОН подготвя нов стандарт за физическата среда в училищата, който предвижда подредбата и вида на класните стаи дае бъдат разчупени.

"Ще търсим нови интерактивни методи на обучение на децата чрез информационните технологии. Това включва платформа с безплатни образователни ресурси, достъпно образователно съдържание, включва изграждане на wifi мрежи в училищата и възможност за фронтално обучение, преди всичко чрез проектори", заяви още образователния министърскандализира тийнейджърите: Момче, момиче или... друго?Тестът се нарича СЕЛФИ и е разпространен в 900 български училища

"От друга страна говорим за развитието на по-задълбочени дигитални умения, които ще са необходими на днешните ученици, които ще бъдат на пазара на труда през 2050-2060 г.", коментира Вълчев. И добави, че министерството ще работи и върху подобряването на дигиталната медийна грамотност у децата и безопасното им сърфиране в интернет. По думите му ще бъде подписан меморандум за дигитално образование, който ще бъде в подкрепа на предприетите политики от министерството на образованието.

Вълчев коментира и нарастващия брой на заболелите от морбили в столичния квартал "Христо Ботев".

"Притеснително е нарастването на случаите на заболелите. Лекарите следят ситуацията, но в момента не мога да кажа, че имаме предпоставка за преустановяване на учебния процес", заключи образователният министър.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници