НПО иска разследване на „подаръка" на ТИМ за журналист

НПО иска разследване на „подаръка" на ТИМ за журналист
Това не е първият път, когато името ТИМ се свързва с порочни практики, ограничаващи свободата на словото, се посочва в позицията на АЕЖ. Снимка: „Дневник"
A A+ A++ A

Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) призова в декларация компетентните органи в България да разследват „подаръка", който един от съсобствениците на ТИМ Марин Митев изпрати на кореспондента на „Дневник" и „Капитал" във Варна Спас Спасов.

Във вторник Спасов е получил древнокитайската класика на Сун Дзъ „Изкуството на войната" с куриерска пратка, с подател Марин Митев.

Според официалната информация, публикувана в търговския регистър, той е съсобственик на дружеството ТИМ чрез друго дружество - "ТИМ Клуб".

„По-кратка пътека към яснотата за това кой точно е изпратил книгата, няма," отбелязват от "Дневник" и добавят, че „подаръкът" е пристигнал с бележка на първата си страница, която гласи:

"Този, който не можеш да направиш приятел или не можеш да го победиш, по-добре не се занимавай с него!" Сун Дзъ.

Светът е малък и не се управлява от Сингапур! ;)

Поздрави
М. Митев"

Споменаването на Сингапур от страна на Митев се отнася до местонахождението на Иво Прокопиев, издател на „Дневник" и „Капитал" чрез Икономедия, отбелязват читатели на Дневник.

В последните години Спас Спасов написа поредица от статии в „Дневник" и „Капитал", които търсят обясненията за противоречията около проекта „Алея Първа" във Варна, за съпротивата на немалка част от гражданите срещу него и срещу начина, по който той и в момента се реализира от „Холдинг Варна", посочва „Дневник".

В статията си за „подаръка" на „ТИМ" за Спас Спасов „Дневник" изтъква, че активно се занимава с темите, свързани с варненската групировка и свързаните с нея дружества „Химимпорт" и „Холдинг Варна".

„Въпреки че посланието, получено от Спасов, не съдържа експлицитна заплаха, подтекстът е очевиден и е вън от съмнение, че става дума именно за опит да се сплаши журналист и да бъде накаран да замълчи. Затова смятаме, че компетентните органи са длъжни да изяснят дали действителният подател е Марин Митев, съсобственик на холдинговото дружество ТИМ, и да предприемат действията, изискващи се в такива случаи по смисъла на НПК и НК," се казва в декларацията на Асоциацията на европейските журналисти в България.

„Това не е първият път, когато името ТИМ се свързва с порочни практики, ограничаващи свободата на словото", се посочва в позицията на АЕЖ.

Припомня се, че през 2009 г. група варненски журналисти, в това число и кореспонденти на национални медии, разпространиха декларация, с която заявиха отказа си да отразяват граждански протести срещу застрояването на „Алея Първа" в Морската градина.

„Този случай, както и „подаръкът", получен от Спас Спасов, предизвикват сериозна загриженост за независимостта на журналистите във Варна. Силно е вероятно и върху други колеги от града да е бил оказван подобен натиск, но те да не са го обявили публично. Тъй като смятаме, че развитието на Варна и региона е не само от национално, но и от европейско значение, приканваме националните и международните медии да подпомогнат осветляването на проблемите на града чрез разследвания, обединяващи силите на местни и външни кореспонденти, върху които е по-трудно да бъде повлияно," заявяват от Асоциацията на европейските журналисти в България.

#„Химимпорт" #„Холдинг Варна" #Икономедия #Иво Прокопиев #Изкуството на войната #Варна #Алея първа #„Капитал" #„Дневник" #Марин Митев #ТИМ #Спас Спасов #АСЖ #Асоциация на европейските журналисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници