Турски войски навлезли в кюрдски район на Сирия

Турски войски навлезли в кюрдски район на Сирия
Анкара е най-категоричният противник на режима на президента Башар Асад в Сирия от цялата международна общност. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турски войски, подкрепени от няколко хеликоптера, са влезли в сирийския град Джараблус, който е разположен в район, населен с кюрди.

В информацията на иранския телевизионен канал „Прес ТВ", цитирана от „Интерфакс" и непотвърдена от други източници, не се пояснява с каква цел турските военни са навлезли в сирийска територия.

От цялата международна общност Анкара е най-категоричният противник на режима на президента Башар Асад в Сирия.

В края на юли министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган укори Сирия, че позволява на кюрдските бунтовници да оперират в северната част на страната и предупреди, че Анкара няма да се колебае, ако се наложи да ги атакува.

„В северната част (президентът Башар Асад и неговият режим – бел. ред.) раздадоха пет провинции на кюрдите, на терористичната организация ПКК", обяви тогава премиерът.

Кюрдският въпрос е основен и в дипломатическите отношения на Турция с Ирак, като по-рано във вторник Багдад обяви, че ще „преразгледа" отношенията си с Анкара заради посещението на външния министър Мехмет Давутоглу в спорния град Киркук.

19 души загинаха в неделя при сблъсъци между турската армия и кюрдските бунтовници в Югоизточна Турция, близо до границата с Ирак.

След подобни атаки в последно време Анкара започна голяма сухопътна и въздушна офанзива срещу ПКК, разполагайки около 2000 войници в областта в опит да прогони бунтовниците от град Шемдинли.

В конфликта с ПКК, започнал през 1984 г., са загинали около 45 000 души.

#Турция #Сирия #кюрди #ПКК #Мехмет Давутоглу #Реджеп Тайип Ердоган #Ирак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници