Ирак ще „преразгледа” отношенията с Турция

Ирак ще „преразгледа” отношенията с Турция
Киркук беше обект на атентати при серията от експлозии в края на юли, когато загинаха над 90 души. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ирак ще „преразгледа" отношенията си с Анкара, след като външният министър на Турция Ахмет Давутоглу посети оспорвания иракски град Киркук, без да информира Багдад.

Давутоглу посети Киркук на 2 август, с което предизвика яростна реакция от Ирак и охлади още повече и бездруго резервираните отношения между двете държави, предава АФП.

Ирак протестира срещу тази визита в четвъртък в града, към който имат претенции както централното правителство на Ирак, така и кюрдската автономия.

„Съветът на министрите разгледа неотдавнашното развитие в отношенията с Турция и реши да преразгледа бъдещето на тези отношения... на следващото си заседание възможно най-скоро," посочи в комюнике иракският правителствен говорител Али Дабах.

Кабинетът реши да създаде комитет начело с вицепремиера Хюсеин Шахристани, за да бъдат разследвани обстоятелствата около визитата на турския външен министър в Киркук и да бъдат представени препоръки на правителството, добави говорителят, цитиран от АФП.

19 души загинаха в неделя при сблъсъци между турската армия и кюрдските бунтовници в Югоизточна Турция, близо до границата с Ирак.

След подобни атаки в последно време Анкара започна голяма сухопътна и въздушна офанзива срещу ПКК, разполагайки около 2000 войници в областта в опит да прогони бунтовниците от град Шемдинли.

В конфликта с ПКК, започнал през 1984 г., са загинали около 45 000 души.

#Ирак #Турция #ПКК #Киркук #Мехмет Давутоглу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници