Американски експерт: Тъмното минало на Борисов е общоизвестно

Американски експерт: Тъмното минало на Борисов е общоизвестно
Много политици и медии, които са приятелски настроени към Борисов, или се страхуват от него, излъгаха за да го подкрепят. Това е част от проблема в България, подчертава Джеф Щайн. Снимка: „Бивол"
A A+ A++ A

Американският журналист и експерт в разузнаването Джеф Щайн, който през 2007 г написа остър материал за тъмното минало на българския премиер Бойко Борисов, даде ексклузивно интервю за сайта за разследваща журналистика „Бивол", официален партньор на „Уикилийкс" за България.

Статията му в „Конгрешънъл Куортърли" беше приета лошо в България, където политици и медии отхвърлиха обвиненията като спекулации, припомня „Бивол".

Материалът на Джеф Щайн от 2007 г. се базира на информация от разследващ доклад, дебел 3 инча, написан за швейцарска финансова институция.

„Говорих с бившия заместник-директор на ЦРУ, Джон Маклафлин, и други, включително едно високопоставено българско официално лице, и попълних знанията си за България с тези интервюта. И те потвърдиха в общи линии информацията от разследващия доклад", разказва Джеф Щайн пред „Бивол".

Експертът признава, че преди да се сблъска с доклада, не е проявявал специален интерес към Бойко Борисов и България.

След публикацията на Джеф Шайн в „Конгрешънъл Куортърли" Борисов заяви, че това е платен компромат от страна на БСП, срещу които той претендираше, че се бори, отбелязва „Бивол".

„Глупости! Това са пълни глупости! Както някой коментира в българска медия, идеята, че някаква българска политическа партия или политик ще стигнат да се протегнат чак през Атлантическия океан и ще платят на американски журналист, който преди всичко дори няма каквато и да е връзка с България... това е пълен абсурд. Но официалният отговор, моят официален отговор е: НЕ! Никой не ми е платил да напиша тази статия и никой никога не ми е плащал да напиша каквато и да е статия!", категоричен е Джеф Щайн.

Въпреки че е чел само в медиите извадки от докладите на мисията на САЩ в София, изтекли в „Уикилийкс", Джеф Щайн е убеден, че те хвърлят определена светлина върху ситуацията в България.

„Посланикът поставя докладите като задача, но те се изготвят от негови подчинени, които са експерти по местни въпроси. Най-вероятно това са политически офицери, специалисти по икономика и т.н. Тези доклади се изготвят много внимателно. Мога да кажа, че са много добра моментна снимка на това как се гледа на определена ситуация във времето когато са писани", обяснява Джеф Щайн.

„Бивол" припомня грамата от май 2006г., която е одобрена от посланика, но писана от политически офицер и одобрена вероятно от военен офицер и офицер по сигурността, в която се разкрива следната информация за Бойко Борисов:

„Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с „Лукойл" и със сериозна контрабанда на амфетамини. Информацията от СИМО (SIMO) е в потвърждение на тези обвинения."

Впоследствие германският „Тагесцайтунг" разкйри, че зад абревиатурата СИМО стои самото ЦРУ.

Джеф Щайн твърди, че докладът за Бойко Борисов, поръчан от швейцарска банка, е изготвен 15 месеца преди базираната на него публикация от 2007 г., което означава, че той се отнася до 2006 г., подобно на цитирания доклад на мисията на САЩ в София.

„Може ли да е използван един и същи източник на информация за предполагаемото криминално минало на Борисов?", пита „Бивол".

„Посолството може и да се е сдобило с този доклад и да го е използвало, но нямам никакви основания да съм сигурен в това. Нямам факти. Мисля, че е по-скоро съвпадение, че са писани по едно и също време. Много неща се случваха тогава в българо-американските отношения заради преследването на Ал Кайда и неспиращия интерес към контрабандата на наркотици. Освен това България беше разследвана от ЕС заради членството в ЕС и НАТО. Заради всичко това страната беше стриктно наблюдавана от много американски и международни организации и всички стигаха до едно и също заключение. Мога да добавя, че не съм специалист по България, но всеки с когото говорих, бивши военни и разузнавачи, именни и безименни, всички ми казаха: това за Борисов е общоизвестно, не е тайна. Затова не е и изненадващо, че много политици и медии, които са приятелски настроени към Борисов, или се страхуват от него, излъгаха, за да го подкрепят. Това е част от проблема в България", подчертава Джеф Щайн.

Той допълва, че е предоставил дебелия доклад, който сам е използвал, на български журналист с много голям авторитет, който обаче така и не го използвал.

Според Джеф Щайн това е потвърждение на твърденията в доклада, че журналистите в България се страхуват да пишат срещу Бойко Борисов.

„Спомням си как пращах по факса късно през нощта. Беше много трудно да получа добра факс връзка, но изпратих някъде към 35 до 50 страници от доклада", разказва Джеф Щайн.

Той изпратил част от доклада, дебел 3 инча, на български журналист, но нейният (курсивът е на „Бивол") вестник нито ги е цитирал, нито ги е публикувал.

Попитан дали си спомня името на вестника, в който е работила журналистиката, Джеф Щайн отказва да говори повече по въпроса.

„Бивол" публикува първата част от интервюто с Джеф Щайн и информира, че следващата предстои да излезе скоро.

#„Бивол" #България #посолство #грама #доклад #журналистика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници