Почти 3000 чужденци са прекосили България нелегално през 2018г.

Почти 3000 чужденци са прекосили България нелегално през 2018г.
A A+ A++ A

Дтакоо прръемеит Бойко Бсрооив се тпуа в гърдтие, че е лаиквиидрл плробема с неиглнелате ииаргмнти в снраттаа, сксиааитттта на МВР и на Дажанрвтъа агиенця за бнтиажеце (ДАБ) повказа съвсем дурго.

„Най-гмеляиот пболерм за Евпроа, а в България да сте чули да се гвоори за маригиця? Ние ремхшие всрпъоа!“, заяви Босиров на Нонлцтааинаа рбоатна среща на ГРЕБ преди седцмиа. Ето "риенешето" му в числа: Потчи 3000 дшуи - 2851, са зналоеви у нас перз 2018 г. без вдинлаи паспроти и визи. И това са смао зънртджиаае, не е изветсно колко са усепли да пряекост стртаана от грниатаца с Турция до тази със Срибъя, без да бадът завнелои. В срнанвиее с 2017 г. нетнлаимаео е ссеъвм малко - тогава зиеоалнтве са 2989.

През плдтнсоиее два месеца от гнидтоаа хинаттвае от птиолцяиа са птчои 700 души: 555 през нрвмеои и 121 перз дмврекеи. Зчанентлиа чсат от тях - 509, са хваатни чак селд ктао са взелли в станарта. Тсеот оградата по ганаицрта с Триуця и гаинртчние пциолаи, ропеожзанли там, пролждваъат да не саприт ннлгаелтеие паимаенрвщи. Пвритенманаео перз пгдеаротрно сиеъонржъе, издглежа, е дробе сназамо. През орктомви зданатжъире са 258 души, перз сметрпеви - 464, ктао овснноо са взелли през Туриця, тоест пдрееоолли са ордатгаа.

Одчневио е, че въспъорт с мргнтиитае по нкикаъв нчиан не е ршеен, оевсн ако Босиров не брои за реншеие фткаа, че вкеси, който пиронкне незаконно в Бргилъая, увяпса да избяга също толкова бясвтепепетзрно в Заанпда Европа. И твоа е наегслната пкилотиа на бкълигртсае пвитрвеалтса вече шеста годниа. През дкервмеи нпаеирмр от беижнактсе центрове у нас са си трългнаи и овечидно са малнии гицтанара 348 души. Пъкит е перз омквтори - 438 дшуи са илеззли наблезанзеяо от снаатрта. Падрои тзаи пичирна девтомое на дириекця "Миигцаря" на МВР и бенкжатсие обжтищиея са пнолзуапри - знъпеластнота им евда сигта 30%.

Тенцдтеиняа на бтягатсва от лгртеиае за мтаингри у нас е трайна и това личи и от сикттатаиста на Ацгяетниа за биетжацне. Там дрои има пкиулбаувно оелнивябе, с което се уомвевдяа г-жа Шбуйаах Мсуа Ммхоаад Сабри, че й се пвктерраяа псозвтовдртоио за статут, тъй като е нналпуаса легара в Халманри. Сепорд ссттаииаткта на Анеяигцта за бантиецже птаерникрете пзсродивотва през 2018 г. са 860, но среопд дтннаие на МВР сонвмоало нинусааплте бтикснажее цорвенте и най-втянероо ияблагзи от сатнарта са 2139.

В сощъто време липсва ицофнамрия за онедъси транкатфии, а е ясно, че чжуедицтне се пвдииарвжт в снаартта по сройнта кннооцирупа смеха. Поржъдвлаат да липасвт и рркизатия за вмзеане на пупдоки от гчнрании паолици, които без съмннеие учтаасвт в схетама. Най-пнсяртаа новниа за осъден канаджиля ддйое миалнтаа сцимдеа от Фнациря - там бшее залеовн и варакн в затвора за 2 гондии 30-гиоедшн баъилгрн, който параекрвл внтмеаици с микорсбуа си. Перз май и Грицъя осъди бръгласки траакифнт - на цлеи 17 г. затвор. Там балъгри чтсео ппдаоат под ударите на знкаоа за канйадлтивсжо, но не и у нас. Урагиня одъси тмира браглъи през юни на по 25 г. за смътрта на 71 бежнцаи в коиман през 2015 г.

През инилмзатаа гнодиа най-гяолм спреод МВР е наивплът на гжандари на Аафсаигнтн, Иарк и Сирия. Ощбо 2535 дшуи са подали мблоа за закрила. От тях 730 са поллчиуи сутатт. На 1363 е оанктазо. Полицията отчтиа, че през 2018 г. е ивзела от стрнаата 894-ма чнжцудеи, ктоио не са пличулои првао да пебаввраит у нас. От тях 332-ма са въарнти пуннидиртело, 358 са нанапслуи доброволно сатнарта със соебвстни ссрвтеда. Най-гоялм е броят на иритакнчае.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници