По-високо доверие на потребителите през лятото

По-високо доверие на потребителите през лятото
Показателят „доверие на потребителите" се е покачил със 7.8 пункта през юли спрямо априлското допитване. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Въпреки повишението на цените потребителите стават по-големи оптимисти за общата икономическа ситуация в страната, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Показателят „доверие на потребителите" се е покачил със 7.8 пункта през юли спрямо априлското допитване.

Според проучването хората определяли бюджетите си като по-стабилни и отчитали по-слабо темпо на поскъпване спрямо пролетта.

Хората в градовете повишават доверието към общата икономическа ситуация с повече от 9 пункта, а населението на селата – с 4.6 пункта.

Данните на националната статистика сочат, че потребителите „намаляват песимизма си" по отношение на стабилността на доходите си, както и в очакванията си за следващата една година.

Докато в селата отчитат влошаване на бюджетите си, хората в градовете вече говорят за стабилизиране на доходите си.

Все повече потребители заявяват, че смятат да направят дълготрайни подобрения в дома си или да прибегнат до покупка на автомобил например, допълва Дарик.

Въпреки че като цяло анкетираните отчитат икономическата ситуация като неблагоприятна, те очакват тя да се подобри в следващите месеци.

По отношение на безработицата – хората смятат, че тя ще се задържи на настоящите нива и дори ще отбележи незначително намаление.

#потребители #Националния статистически институт #НСИ #икономическа ситуация #безработица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници