Въвеждат стрес-тестове за допълнителното пенсионно осигуряване

Въвеждат стрес-тестове за допълнителното пенсионно осигуряване
A A+ A++ A

Стрес-тестове за установяване на финансовото състояние на дружеството за допълнително социално осигуряване, предвиждат промени в Кодекса за соцаиално осигуряване, които бяха приети на второ четене от парламента. Те ще бъдат извършвани от Комисията за финансов надзор.

С измененията се въвеждат разпоредби на европейска директива и се усъвършенства надзорът над институциите за професионално пенсионно осигуряване, предава БТА. В съответствие с изискванията се въвежда и осъществяване на надзор, основан на риска.

Освен това се регламентира и прехвърлянето на допълнителното доброволно осигуряване, уговорено в колективен трудов договор между предприятието,служителя и синдиката, от един в друг фонд. Вече ще могат да бъда правени прехвърляния и от към чуждестранни институции за професионално пенсионно осигуряване. С промените се въвеждат и премахването на професионалната тайна, т.е. вече ще може да бъде изисквана информация какво е състоянието на сметката във фондовете. Част от промените са свързани с режима на инвестиране на средствата на фондовете по професионални схеми. Въвеждат се принципни изисквания за отчитане на дългосрочните интереси на осигурените лица и пенсионерите, както и възможност за отчитане на екологичните, социални и управленски фактори при инвестирането.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници