Протестите във Венецуела не може да бъдат игнорирани, заяви ЕС

Протестите във Венецуела не може да бъдат игнорирани, заяви ЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз призова властите във Венецуела да зачитат "гражданските права, свободата и сигурността" на председателя на парламента Хуан Гуайдо, но не последва примера на Вашингтон, който го призна за временен президент, предаде "Ройтерс".


"На 23 януари народът на Венецуела призова за демокрация и за възможност свободно да определя собствената си съдба. Тези гласове не може да бъдат игнорирани", се посочва в изявление на държавите членки. "Народът на Венецуела има правото да провежда мирни демонстрации, свободно да избира лидерите си и да определя бъдещето си", се казва още в изявлението.


Малко по-рано върховният представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини призова за "незабавното започване на политически процес във Венецуела, който да доведе до свободни и надеждни избори в съответствие с конституционния ред".


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази надежда, че "цяла Европа ще е единна в подкрепата си за демократичните сили във Венецуела", предаде "Франс прес". "За разлика от Мадуро парламентът, включително (председателят му) Хуан Гуайдо, имат демократичен мандат от венецуелските граждани", написа Туск в "Туитър".


Малко преди Туск говорител на Европейската комисия заяви, че комисията следи внимателно развитията във Венецуела и е в контакт със страните от ЕС и партньорите им.


Подобно на Туск, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви: "За разлика от Мадуро, Гуайдо има демократична легитимност."


Снощи председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се самообяви за временен президент и положи клетва, а минути по-късно получи признание от Съединените щати и поне десет американски държави, сред които всички големи в Южна Америка.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници