Йончева на свобода срещу гаранция от 20 000 лева

Йончева на свобода срещу гаранция от 20 000 лева
A A+ A++ A

Ден след като от централата на „Позитано“ 20 изтече новината, че депутатът от БСП за България Елена Йончева е обвинена в пране на пари от фалиралата КТБ, от прокуратурата съобщиха, че престъплението тя е извършила по разпореждане на организирана престъпна група. Йончева е на свобода срещу паричната гаранция от 20 000 лева.

Става дума за пране на пари в размер на 330 хил. евро. Периодът е юни 2012 – ноември 2014 г. Според съобщението на прокуратурата Йончева е имала помагач – лице с инициали Б.М. От държавното обвинение се оплакват, че призоваването на Йончева е започнало на 11 януари и няколко пъти без резултат, а до явяването й вчера в Специализираното следствие се е стигнало със съдействието на МВР.

Разследването срещу Елена Йончева е едно от разклоненията на мегаделото „КТБ“, което продължава да се гледа засега само с изчитане на обвинителния акт.

Един от адвокатите – този на банкера Цветан Василев – Константин Симеонов, нарече прокурорските действия по отношение на Елена Йончева „политически игри“:

"Бих го коментирал като мачкане на политически опонент, защото тя доста неща разказа за региона, в който тя е избрана, и помните битката, която се водеше с ваклото агънце на ГЕРБ Делян Добрев".

"Наблюдаващият прокурор е този, който подписвайки се под обвинителния акт, гарантира, че съобразно своето вътрешно убеждение е решил дали спрямо дадено обвиняемо лице има достатъчно доказателства" – така отговори на критиките на адвокат Симеонов прокурор Антоанета Софрониева.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници