Захариева: За либийската страна случаят с танкера не е приключил

Захариева: За либийската страна случаят с танкера не е приключил
A A+ A++ A

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отговори отрицателно на въпрос дали за либийската страна случаят с танкера "Бадр" е приключен. Тя коментира темата пред български журналисти в Брюксел след среща с министъра на външните работи на Либия Мохамед Тахер Сияла, съобщава БТА. Двамата са разговаряли на срещата ЕС-Африка на министерско равнище.

Захариева отбеляза, че за либийската страна това, което са направили българските власти, и връщането на кораба в българско пристанище, показва стремеж за спазването на националното и международното законодателство. Сияла благодарил за действията на българските институции и за това, че корабът е бил върнат под техен надзор. Вицепремиерът съобщи, че разговорът е засегнал дългогодишните задължения на либийската страна към български дружества. 

По думите на Захариева либийският външен министър призовал българският бизнес да се чувства спокоен в Либия.

Отношенията между двете пострадаха заради това, което се случи с медицинските сестри, от кризата в Либия и това, че от няколко години държавата де факто е разделена, коментира в отговор на въпроси вицепремиерът. Захариева изрази готовност, ако влезе в сила решението на българския съд за вината на либийските следователи, водили разпитите на медиците по делото за епидемията от СПИН в Бенгази в края на миналия век, София да съдейства то да бъде изпълнено.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници