Стефан Софиянски: Новата Конституция е готова

Стефан Софиянски: Новата Конституция е готова
A A+ A++ A

Пиша нова Конституция с група съмишленици. Тя е за организацията на обществото в една държава. При новите условия в ЕС, търсим по-добро решение на ново мажоритарно изборно начало във формата на управление. Това каза бившият столичен кмет Стефан Софиянски в ефира на БТВ.

„Започваме от системата на избиране. Системата е мажоритарна. Предимството на системата е, че най-малко гласове се губят“, добави той.

„Сегашната Конституция е приета 1991 година. Знаем протеста срещу нея. За времето си тя бе добра. От 2007 г. ние сме член на ЕС и трябва да градим обществените отношения по нов начин. България трябва да бъде по-ефективна. Референдумите дадоха насока какво очаква обществото“, аргументира се Софиянски.

„Министерски съвет се избира пряко, но поименно, не както е сега. Променя се регионалното разпределение, да има 6 области. В момента България се води Република с парламентарно управление, но на практика се ръководи от Министерски съвет. При новата Конституция няма противопоставяне на властите, а взаимодействие. Въвеждаме институция „областен управител“, който се избира директно, който провежда политиката на властта. Кметът се грижи за ежедневните проблеми. Сега областният управител е падарин на кмета. А те трябва да си взаимодействат. Влиза нова глава в конституцията-„Публични финанси“. Тя разглежда разпределянето на средствата, като 20 на сто остават в общините, 40% в областта и 40% в правителството. Няма страшно, ако богат човек стане областен управител. Философията и пълномощията дават стимул за взаимодействие“, каза още синият градончалник.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници