Израел развали среща на „Движението на необвързаните държави" в Палестина

Израел развали среща на „Движението на необвързаните държави" в Палестина
120 страни (в тъмно синьо) членуват в "Движението на необвързаните държави", а 21 (в светло синьо) са наблюдателки. Карта: Уикипедия
A A+ A++ A

Срещата на Движението на необвързаните държави в главния град на Палестинската автономия Рамала се провали, след като Израел отказа да допусне до контролираната от него палестинска територия представители на четири държави.

Израел в неделя отказа да допусне външните министри на четири страни-членки на Движението на необвързаните държави да влязат на Западния бряг на среща на високо равнище, предаде АФП, цитирана от „Фокус". Информацията за отказа е потвърдена и от двете страни.

Палестински представител съобщава, че израелските власти не са допуснали външните министри на Малайзия, Индонезия, Бангладеш и Куба.

Причината за това не е неочаквана - нито една от тези страни няма дипломатически отношения с Израел, който контролира границите на Палестинската автономия.

Високопоставен израелски представител потвърди информацията. Но, според него става дума за представителите освен на изброените държави и на Алжир.

В резултат на действията на израелските власти, срещата на Движението на необвързаните държави е отменена, съобщи палестинската страна.

По-рано Алжир информира Палестинската автономия, че няма да изпраща делегация за среща днес на министрите от Движението на необвързаните страни в Рамала, за да избегне конфликт на контролираната от Израел граница.

Движението на необвързаните държави е международна организация, датираща от времето на Студената война, и обединяваща страните – най-вече т.нар. Страни от „Третия свят" и бивши колонии – които не членуват в нито един от тогавашните военнополитически блоково – НАТО и Варшавския договор.

Организацията, основана през 1961 г., се запазва и след края на Студената война, като през 2012 г. има 120 страни-членки и 21 страни-наблюдателки.

#Израел #Палестина #Палестинска автономия #Рамала #Алжир #Индонезия #Малайзия #Бангладеш #Куба #Движение на необвързаните държави

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници