Сирийските бунтовници отвлекли членове на иранската Революционна гвардия

Сирийските бунтовници отвлекли членове на иранската Революционна гвардия
Сирийските власти издирват 48 иранци, отвлечени от сирийските бунтовници в столицата Дамаск. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

След като група ирански поклонници бяха взети в плен от сирийски бунтовници в Дамаск, в неделя се оказа, че сред отвлечените има членове на елитната иранска Революционна гвардия.

В неделя саудитската телевизия "Ал-Арабия" показа видеокадри на иранците, отвлечени от сирийски бунтовници, които твърдят, че това са членове на Революционната гвардия.

„48 иранци, изпълняващи мисия в Сирия, бяха арестувани в Дамаск и разпитите им показаха присъствието сред тях на революционни гвардейци, пазители на иранския режим", съобщи представител на бунтовниците във видеото, излъчено от сателитната телевизия, предадоха АФП и БГНЕС.

Представителят на Сирийската свободна армия показа военната книжка и разрешителното за носене на оръжие на един от иранците, представен като член на Революционните гвардейци.

Иранският консул в Дамаск съобщи вчера за отвличането на 48 ирански граждани в района на Дамаск от "въоръжени терористични групи".

Сирийската агенция САНА потвърди, като съобщи, че "въоръжена терористична група нападнала в събота автобус, превозващ ирански посетители в района на Дамаск".

Техеран поиска помощ от Турция и Катар, които подкрепят сирийските бунтовници, за освобождаването на иранците.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет. Режимът в Иран от своя страна е близък съюзник на режима на президента на Сирия Асад.

Ислямският революционен гвардейски корпус или Революционна гвардия е създаден през 1979 г. броени месеци след ислямската революция в Иран. Основната й цел е да защитава новата система от външни и вътрешни врагове.

Тя отговаря единствено и то пряко пред върховния духовен лидер - първо аятолах Рухолах Хомейни (до 1989), сега аятолах Али Хаменей. Гвардията контролира доброволческите милиции "Басидж", прочули се по време на Ирано-иракската война от 80-те години с човешките си вълни срещу вражеските линии и потушаването на протестите, последвали президентските избори през 2009 година. Басиджите, наброяващи около милион, днес са и своеобразна морална паравоенна полиция.

Гвардията, включена от САЩ в списъка на организациите, подкрепящи тероризма, разполага със специален корпус за операции зад граница, наречен "Кудс" (Ерусалим). Той е опора на радикални ислямистки групи в Ирак, на Хизбула в Ливан, Афганистан и др. Революционната гвардия наброява около 125 000 души и има сухопътни, военноморски и военновъздушни части. Командването й е независимо от иранската армия. Гвардията контролира ракетната програма на страната и се предполага, че има достъп и до ядрената.

От 2001 година, Революционната гвардия, която постепенно навлезе в политиката и най-вече в икономиката, използвайки добре факта, че настоящият държавен глава Махмуд Ахмадинеджад е излязъл от нейните редици.

#Сирия #Башар ал-Асад #гражданска война #президент на Сирия #сирийската опозиция #Арабска пролет #Алепо #Сирийската обсерватория на човешките права #Деир Езор #Ирак #Иран #иранци #Ислямската революция в Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници