Как Властелинът (на халките) влезе в историята

Как Властелинът (на халките) влезе в историята
A A+ A++ A

На всеки четири години едно събитие, Олимпийските игри, засенчва всичко останало и окупира водещите новини.

За няколко седмици Светът е Олимпиада, а населението му е хипнотизирано от разточителни церемонии по откриване, от надпреварата за медали, рекорди, постижения.

В България, все още в шок от смъртоносния атентат срещу израелски туристи, задушавани от ценови скокове, празни, но вече предизборни обещания, и политически боричкания, хората също са залепнали за телевизорите с надеждата да си върнат малко вяра и самочувствие.

В близкото минало България беше истинска олимпийска сила и често се класираше сред първите 10 по общия брой медали. Много българи все още изпитват известна носталгия по тези времена, когато комунистическия режим използваше спорта за политически и пропагандни цели. И днес се вълнуваме от постиженията на нашите спортисти, гордеем се с великолепната игра в Лондон на мъжкия ни волейболен отбор, който успя да се издигне над скандала разтърсващ спорта им, и мечтаем за поне един медал за да се наредим и ние в списъка на победителите.

През първия ден на Олимпийските игри в Лондон, един българин, един достоен мъж, ни донесе огромна, макар и малко по-различна радост.

Гимнастикът Йордан Йовчев, на когото беше поверена и честта да носи националното знаме по време на церемонията по откриването, изигра достатъчно добре съчетанието си на халки и си отреди осмо място и място на финала.

На пръв поглед и на фона на постиженията на други страни, които започнаха да трупат медали още в първите часове, този резултат не изглежда толкова забележителен, но новината обиколи света.

Защото Йовчев счупи друг вид рекорди. Стана първият в света гимнастик с шест олимпийски участия. На 39 години не само дръзна да се състезава, а и се нареди пред много други отлични спортисти, някои от които биха могли да му бъдат деца. Направи го с посивели коси, така странни за олимпийския „ландшафт", със счупена китка и скъсан мускул

Световните информационни агенции грабнаха историята и я разнесоха по света. Българинът беше наречен герой, жива легенда, най-великия гимнастик на всички времена, олимпийска приказка, която трябва непременно да се разказва. По време на церемонията по отриването BBC го представи като „The Lord of the Rings" (препратка към един друг Властелин – Властелинът на пръстените - The Lord of the Rings).

Йовчев, спортист с 4 златни медала от световни първенства, 4 олимпийски медала (един сребърен и 3 бронзови), 3 златни медала от европейски шампионати и какво ли не още се усмихва щастливо и скромно заявява че няма никакъв шанс да се нареди сред първите трима на финала, който ще се проведе на 6-ти август.

За този ненатрапчив, достоен спортист-джентълмен Лондон 2012 се превърна в най-големия триумф, истински триумф и за България. Нисичкият на ръст гимнастик се извиси високо-високо сред останалите 10 000 спортисти.

„Важното е не да побеждаваш, а да се състезаваш". Това е посланието на Пиер дьо Кубертен, човекът, който основа новото олимпийско движение, и на когото дължим съвременните Олимпийски игри.

Българинът Йовчев се превърна в живото олицетворение на тази знаменита фраза.

На фона на разгорещени спорове в родината, предизвикани от новината, че от тази есен премиерът Борисов ще бъде „вкаран" в гимназиалните учебници по история заради приноса му към страната, Йовчев сътвори история. И влезе в нея сам, направо през парадния й вход.

#медали #Борисов #Властелинът на пръстените #гимнастика #гимнастик #финал #квалификации #Лондон #Йордан Йовчев #Лондон 2012 #Лондон #олимпийските игри #медал #халки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници