Водещи регионални вестници са с нови собственици

Водещи регионални вестници са с нови собственици
Скрийншот от информационния сайт на в. Струма.
A A+ A++ A

Един от най-влиятелните регионални вестници – пловдивският „Марица“, вече има нов собственик – акционерното дружество „ГМ прес“ АД, представлявано от прокуриста Кирил Захариев. Проверка в Търговския регистър потвърждава това.

Въпреки че в регистъра не е отразено още, източник на „Капитал“ потвърди, че и другият голям регионален вестник - благоевградският вестник „Струма“ също е придобит от „ГМ прес“, предаде „Дневник“.

В сделките влизат и свързаните с двата вестника по-малки печатни и онлайн издания (като „Пазарджишка Марица“, „Хасковска Марица“ (за кратко продадена на депутата от ГЕРБ Георги Стаматов), сайтът Марица.бг и други).

Повече от година на пазара се коментира, че „Марица“ и „Струма“ са в процес на преговори за продажба. Въпреки че съсобственикът Степан Ерамян дълго отричаше да има намерение да се раздели с изданията, очевидно притиснат от кризата е взел решение да прехвърли 100% от собствеността на „ГМ прес“.

Сделката за „Марица“ е станала в началото на юли, като досегашните съсобственици Степан Ерамян и Спас Василев продават дяловете си съответно от 3800 и 1200 лева в капитала от 5000 лева на издателската къща на „ГМ Прес“ АД. След продажбата ИК „Марица“ е преобразувана в ЕООД, показва търговският регистър.

Еремян не отговаряше на телефона си в петък следобед, за да даде коментар относно сделката, но пред „Медиапул“ е обяснил, че няма намерение да излиза от вестникарския бизнес. В търговския регистър обаче е отбелязано, че той е освободен от длъжността управител на „Марица“ и няма информация да е назначен на друга във фирмата. Като нов управител на дружеството е обявен Благовест Бояджиев. Решението е подписано от изпълнителния директор на „ГМ прес“ Кирил Захариев.

„Марица“ и „Струма“ са влиятелни всекидневници в два големи региона на България и интересът към тях е обясним. Цената на сделката не се обявява с аргумента, че е търговска тайна.

В медийните среди се коментира, че „ГМ прес“ търси още възможности да разшири влиянието си в регионите. През лятото на миналата година компанията направи първата си голяма медийна сделка, като купи 34% от „Стандарт нюз“ (издател на вестник „Стандарт“), след това влезе в Агенция „Блиц“ и стана съсобственик в „Интермедия“ с дял от 50%. Компанията на Георги Илиев издава и тиражните седмичници „Шоу“, „Доктор“, „Над 55“, „Женски тайни“ и други.

Фирмата се свързва и с издаването на вестник „Новинар“, но не пряко, както и през определени мениджъри с покупката на „Веселина“, „Витоша“, Magic FM и музикалните радио- и телевизия The Voice.

Съдружници в „ГМ прес“ са президентът на волейболния отбор на ЦСКА Георги Георгиев, Галина Пеева и Кирил Захариев. Захариев и Георгиев имат еднакъв дял (по 40% от акциите, Пеева притежава останалите 20%).

От информацията в Търговския регистър става ясно също, че Кирил Захариев е управител на фирмата „Вектор фикс“, собственост на захарната компания „Сигма консултинг“. Тя притежава пловдивския производител на цигари „Кингс табако“, свързан със собствениците на най-големия алкохолен производител в страната „Винпром Пещера“.

Пред „Капитал“ рекламният директор в компанията Нешо Нешев неотдавна коментира, че Захариев няма нищо общо с „Винпром Пещера“. Тогава и Георги Георгиев отрече партньорът му да има участие в „Кингс табако“.

Пред „Медиапул“ новият управител на ИК „Марица“ ЕООД Благовест Бояджиев коментира, че не е чувал за връзка на „ГМ прес“ с „Винпром Пещера“.

#вестници #Кирил Захариев #Блиц #Георги Георгиев #Кирил Захариев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници