Турция на път да забрани абортите и изкуственото оплождане

Турция на път да забрани абортите и изкуственото оплождане
Подготвяните от правителството мерки предизвикаха масови протести на женските организации и такива за семейно планиране. Снимка: guardian.co.uk
A A+ A++ A

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието обяви, че е подготвила поправки в проекта за нова конституция на страната, които могат да бъдат основание за забрана на банките за сперма, абортите и ражданията чрез цезарово сечение.

Според вестник „Хюриет дейли нюз“ парламентарната комисия за съставяне на новия основен закон към момента разглежда предложенията, преди те да бъдат внесени за гласуване в парламента, предаде bTV.

Управляващите предлагат в новата конституция да бъде включен текст, с който на държавата се възлага задачата да предприема необходимите мерки за „продължаване на поколенията“.

Този термин е предпочетен на мястото на формулировката за „семейно планиране“.

Според анализатори обаче точно този израз може да бъде използван като основание за забрана на всички съвременно методи за превенция на забременяването, аборт или начините за изкуствени оплождане.

В края на май премиерът Реджеп Тайип Ердоган разкритикува ражданията чрез цезарово сечение и определи абортите като „убийство“.

Турското правителство обмисляше промяна на закона за абортите, а именно намаляване от 10 на 4 седмици на допустимия срок за доброволно прекъсване на бременността.

Впоследствие обаче Анкара отстъпи от тези намерения заради общественото недоволство.

Плановете за ограничаване на абортите провокираха дебати в страната, като представители на опозицията, неправителствени организации, женски организации и такива за семейно планиране остро критикуваха премиера по този въпрос.

#Турция #Партия на справедливостта и развитието #аборт #изкуствено оплождане #цезарово сечение #премиер #Реджеп Тайип Ердоган #Анкара

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници