НС реши: Без безкрайни проверки за незаконно имане

НС реши: Без безкрайни проверки за незаконно имане
A A+ A++ A

Без обратно действие и безкрайни проверки за незаконно имане. Това решиха депутатите при гласуването на второ четене на промените в закона за противодействие на корупцията, които бяха разгледани в пленарна зала.

По същество измененията в закона бяха внесени след тълкувателното решение на ВКС, с което реално се блокираше работата на комисията „Антикоруопция”, а над 300 производства за незаконно имущество бяха поставени под риск, а редица дела от прекратяване.

Сега НС прие текстове, според които прекратяването на наказателното производство няма да е пречка за внасяне на иск за отнемане на незаконно имане от страна на комисията, като КПКОНПИ ще могат да внасят такива и при спряно наказателно дело. Тези текстове бяха подкрепени със 95 гласа „за”, 64 „против” и 8 „въздържали се”.

Наред с това обаче от първоначалните текстове отпаднаха няколко предложения. Едно от тях е свързано с продължителността на проверките, като комисията не се обвързваше със срокове, а другото е действието на закона да влезе в сила със задна дата от 23 януари 2018 година, когато всъщност започна работа на новата комисия. Премахването на обратната сила на закона бе подкрепено почти единодушно от народните представители и бяха одобрени със 167 гласа „за”.

Всъщност още по време на дебатите в правна комисия вносителите заявиха, че оттеглят тези текстове, наред с тези на Хамид Хамид от ДПС между първо и второ четене за увеличение на някои срокове и възможност проверките от КПКОМПИ да бъдат удължавани до 18 месеца, ако се иска информация от чужбина по разследването.

Депутатите обаче гласуваха  неприключилите проверки и производства пред съда да се довършват по реда на този закон, като това бе гласувано със 95 гласа „за”, 65 „против” и само 6 „въздържали се”.

Иначе поправките минаха почти без дебати, като от парламентарната трибуна се изказаха само депутати от БСП. Те разкритикуваха управляващото мнозинство и ги обвиниха в „псевдозаконодателн произвол”, като обявиха поправките като „позор за конституцуионния ред”. Според социалистите няма как гражданите да бъдат обявени за невинни по дадени наказателно производство, но да продължават да търпят санкции и гражданската конфискация да продължава.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници