Марсоходът „Любопитко” наближава Червената планета

Марсоходът „Любопитко” наближава Червената планета
Апаратът ще има за задача в продължение на две земни години (една марсова) да определи дали средата на Марс е благоприятствала развитието на живот в миналото. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Два дни преди многоочакваното пристигане на Марс на американския робот Кюриозити (от англ. Curiosity – Любопитство), той е отличник и всичко е в съответствие с плана на полета.

Корабът успешно приближава Червената планета, посочват учените, работещи по проекта, цитирани от БГНЕС.

Кюриозити „реагира съвсем нормално“, увери Пийт Дейзинджър, ръководител на проекта „Марс експлорейшън роувър“ (Mars Exploration Rover (MER) в Пасадена, щата Калифорния.

Стартиралият на 26 ноември 2011 г. от Кейп Канаверал Кюриозити е подвижен апарат за проучване, който ще се движи с шест колела. Той е най-големият (900 кг) и най-съвършеният от изпращаните на друга планета земни машини.

Кацането е предвидено в кратера Гейл след 570 милиона километра път.

Апаратът ще има за задача в продължение на две земни години (една марсова) да определи дали средата на Марс е благоприятствала развитието на живот в миналото.

Захранваният от ядрен реактор робот ще се движи по повърхността на Марс и ще изпраща наученото към Земята.

Кратерът Гейл е едно от местата с по-ниска височина на Марс и учените смятат, че е пресечна точка на няколко реки, текли в миналото от околните планини.

„Когато кацнем, започваме нова ера в изследването на повърхността на друга планета“, казва Джон Гретцинджър от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена.

„Предстоят ни научни открития в геологията“, допълва Гретцинджър.

Кацането на Червената планета обаче представлява предизвикателство за твърде тежкия Кюриозити.

През последните 7 минути на пътуването си космическият кораб ще намалява скоростта драстично от 21,243 км/ч до 2,740 км/ч.

За целта, освен спирането в атмосферата на Марс, ще се използват и системи от реактивни струи, парашути и нещо като реактивен кран, на който апаратът ще увисне в последните секунди, захванат с найлонови въжета.

Досегашните мисии на Марс на САЩ са имали 50% успеваемост.

Първият земен апарат на Марс е изпратен от тогавашния СССР през 1971 г. Тогава сондата успя да работи 15 секунди на повърхността.

#Марс #Кюриозити #Любопитство #марсоход #Червената планета #Пасадена #Калифорния #Кейп Канаверал #Земята #Калифорнийския технологичен институт #САЩ #СССР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници