Проф. Герджиков: Правителството не ни уведоми, че болница „Лозенец“ ще бъде преструктурирана

Проф. Герджиков: Правителството не ни уведоми, че болница „Лозенец“ ще бъде преструктурирана
A A+ A++ A

Не се консултираха с нас и не бяхме уведомени. Това е и причината за подобно недоразумение. Надявам се, че до понеделник ще изясним напълно нещата. Така ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков коментира пред БГНЕС намерението на правителството да преструктурира Университетска болница „Лозенец“ и да я превърне в национално педиатрично лечебно заведение.

Въпросът е от изключителна важност за Алма матер, защото болница „Лозенец“ е неговата учебно-клинична база, Факултетът по медицина и неговата акредитация са пряко свързани с нея. В развитието на своята учебна база от университета са инвестирали много средства, а преподавателският състав е изцяло на щат в болницата. Как ще се отрази тази промяна на болницата и Медицинския факултет обаче все още остава неясно.

„Още не знаем, защото не знаем за какво преструктуриране става дума. Единственото, което досега е юридически факт е, че Министерски съвет е внесъл предложение в Народното събрание болницата да не бъде към Министерски съвет. Тя не е правителствена болница, 80% от лекуващите се там пациенти са всъщност просто граждани. Ако Министерски съвет е решил вече да няма такъв контингент, това е един от начините. Има и други начини да се преустанови това“, смята проф. Герджиков.

От преструктурирането са притеснени всички, а студенти и специализанти дори готвят протести. Те се координират в социалните мрежи и призовават гражданското общество за подкрепа.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници