Депутатите въведоха работни квоти за хора с увреждания

Депутатите въведоха работни квоти за хора с увреждания
A A+ A++ A

Депутатите въведоха работни квоти за хора с увреждания. Новото изискване е записано в Закона за хората с увреждания. При неизпълнение на задължението работодателят дължи ежемесечно санкция в размер 30 на сто от минималната работа заплата за всяко незаето място. В предприятие с до 99 работници трябва да бъде наето едно лице с трайно увреждане, при над 100 - две лица. При неизпълнение на задължението, на работодателя се налага санкция в размер 30 на сто от минималната работа заплата за всяко незаето място.


Предложението за въвеждане на квоти при наемане на хора с увреждания предизвика спор. Валери Симеонов се обяви срещу тази, по думите му, неработеща идея". Той се аргумента че така се налагат репресии върху бизнеса и се стимулира издаването на фалшиви ТЕЛК-ови решения: 
"Тази философия е насочена към санкциониране на онези злодеи, които имат привилегията или нещастието в България да се наричат предприемачи. В случая ние за пореден път подхождаме като мащеха към българския бизнес. Не се потърсиха такива мерки, които да насърчават работодателя при назначаване на хора с увреждания било през намаляване на данъци, било по някакъв друг начин, което действително да стимулира".
Според него е по-добре да се мисли за стимули при наемане. Неочаквано той бе подкрепен от депутата от БСП Петър Кънев, който на свой ред отбеляза, че не е ясно къде отиват средствата, събрани от тези глоби.

Павел Шопов от "Атака" не се съгласи:

"Бизнесът в България е този, който е получил огромната част от материалните активи, от преференциите. Данъчната система е така направена, за да го ..., не иска да поеме тази толкова скромна функция, която се иска от него и която обществото му вменява".

Георги Гьоков от БСП защити промяната. Изненадващо съпартиецът му Петър Кънев защити позицията на Валери Симеонов и постави нови въпроси: 

"Това, което приемаме, е неработещо. Ние всички изпаднахме няколко месеца в един пълен ступор, в един гипс покрай протестите и сме готови на всичко. Валери Симеонов е абсолютно прав. Големият и интересен въпрос е къде отиват тези пари".

Социалистите оспориха и възможността работодателите да се освобождават от изпълнение на квотите чрез алтернативни мерки. Според тях така се оставя вратичка за неизпълнение на закона. 

 

Вицепремиер ще ръководи Националния съвет за хората с увреждания, решиха по-рано днес народните представители. Първоначалният текст бе променен заради възможността Валери Симеонов да го ръководи, но след оставката му депутатите върнаха старото положение.

Индивидуалната оценка на потребностите се изготвя в срок от един месец от заявлението, решиха депутатите. В зависимост от нея хората с трайни увреждания имат право на финансова подкрепа за покупка на лично моторно превозно средство, помощни средства и медицински изделия, приспособяване на жилище или наем на общинско, както и месечна финансова подкрепа. Предвидено е извършване на проверки дали средствата се използват по предназначение. 
Корекции на спорни текстове в два социални закона се обсъждат в пленарната зала на парламента днес. До прегласуването на двата закона - за хората с увреждания и за личната помощ, се стигна, след като протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова изразиха опасения, че много нуждаещи ще останат без асистент заради орязано финансиране. След среща с премиера Бойко Борисов исканията им бяха удовлетворени. Депутатите ще гласуват 71 милиона лева да бъдат прехвърлени от централния бюджет в бюджета на Социалното министерство. Така обещаните от правителството 150 милиона лева повече за лични асистенти ще са видими в бюджета на социалното ведомство.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници