ООН призова за решителни действия в борбата с климатичните промени

ООН призова за решителни действия в борбата с климатичните промени
A A+ A++ A

Световната банка обяви, че ще отдели около 200 милиарда долара в периода 2021-2025 г. за  подпомагане на развиващите се страни в борбата с промените в климата, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това е два пъти по-голяма сума в сравнение с предишния петгодишен период. 

Съобщението беше направено след началото вчера на 24-ата конференция на ООН за климата, която се провежда в Катовице, Полша.  

Развитите страни се ангажират да увеличат до 100 милиарда долара отсега до 2020-а година държавното и частното финансиране на политиката за климата.

Държавите от Юга обаче искат по-ясни ангажименти на страните от Севера. 

"Трябва да се борим с причините за глобалното затопляне, но и да се приспособим към последиците, които обикновено са най-драматични за най-бедните в света", заяви главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева. 

ООН призова за много по-решителни действия за борба с климатичните промени, предаде Франс прес. 

Апелът бе отправен на първия ден от Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за промените в климата, която се провежда в Катовице и ще продължи до 14 декември. 

По време на конференцията представителят на австрийската делегация Хелмут Хоецки заяви, че ЕС се обявява за бързото приемане на план за прилагане на Парижкото споразумение за климата от 2015 година. 

В същото време той отбеляза, че планът "трябва да отчита различните възможности на страните". Хоецки отбеляза също така, че успехът на прилагането на Парижкото споразумение зависи от политическата воля на страните. 

Делегации от около 200 държави ще се опитат да договорят в полския град детайлите около практическото прилагане на Парижкото споразумение за климата от 2015 година. 

Нашата страна е представена на форума от президента Румен Радев, който утре ще представи българската позиция.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници