Меркел, Макрон, Путин и Ердоган обсъдиха Сирия

Меркел, Макрон, Путин и Ердоган обсъдиха Сирия
A A+ A++ A

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентите на Франция, Русия и Турция Еманюел Макрон, Владимир Путин и Реджеп Ердоган се срещнаха в Истанбул. Тема на срещата им бе ситуацията в Сирия и бъдещето на страната след войната. На нея присъства и специалният посланик на ООН по въпросите, свързани със Сирия, Стефан де Мистура.

Участниците се договориха за създаване на комисия за конституцията на Сирия. За такава управляващи и опозиция в Дамаск се разбраха още в началото на годината, но тя още не е факт.

"Целта е да прекратим огъня в Сирия и тази трагедия да приключи и мисля, че тази среща дава импулс в тази насока", обяви Ердоган и призова и други държави да се присъединят към усилията за справяне с кризата в Сирия. Според него съдбата на президента Башар Асад трябва да се реши от сирийците, които са в страната и тези, които в момента са извън нея като бежанци.

Меркел призова за избори и заяви, че мирът може да бъде постигнат само с политически средства.

"Нуждаем се от прозрачни избори, които да се проведат с участието на международни наблюдатели. Бежанците също трябва да участват в този процес. Общо решение може да бъде постигнато не с военни инструменти, а само с политически под егидата на ООН", заяви Меркел.

Путин, пък изтъкна, че трябва да се ликвидират всички терористи и заяви, че Русия си запазва правото да помага за това.

"Разчитаме, че турската страна в най-скоро време ще осигури окончателното изтегляне на опозицията от демилитаризираната зона, на въоръжените и военни формирования. Виждаме, че нашите турски партньори правят всичко възможно за постигането на тази цел. В случай, че радикалните елементи пречат за решаването на тази задача, извършват въоръжени провокация от идлибската зона, Русия си запазва правото да окаже решителна подкрепа на сирийското правителство за унищожаването на това огнище на терористична заплаха. Като цяло, въпреки че нивото на насилие в Сирия съществено е намаляло, остава проблемът с ликвидирането на всички струпали се там радикални елементи. Не трябва да се допуска получилите там боен опит бандити да продължат със своята престъпна дейност, създавайки в нашите страни "спящи клетки", да вербуват привърженици, да проповядват екстремистка идеология и терор", заяви Путин.

Макрон също открои борбата с тероризма като ключов елемент от справянето с кризата.

"Нашият приоритет е борбата с тероризма. И тази борба продължава. Другият приоритет е оказването на хуманитарна помощ на населението", каза френският държавен глава потвърди своята позиция, че е "недопустимо използването на химическо оръжие в Сирия". Макрон обаче подчерта, че военна операция е неприемлива.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници