Радев и Нинова с общи позиции по проекта "Визия за България"

Радев и Нинова с общи позиции по проекта "Визия за България"
A A+ A++ A

Президентството и БСП споделят общи позиции по ключови въпроси, свързани с развитието на България. Това заяви лидерът на Социалистическата партия Корнелия Нинова след работна среща с държавния глава Румен Радев, на която детайлно е бил обсъден проектът на БСП "Визия за България":

"Имаме съвпадение на позиции по следните въпроси: връщане на ролята на държавата в ключови сектори – в икономиката, в здравеопазването, в образованието, в духовността и културата. Второ, на едно мнение сме, че трябва всички да работим за възстановяване на работата и доверието на институциите. Единодушни сме, че цели системи се нуждаят от смяна на моделите, по които функционират. Това е в сферата на здравеопазване, на образование, цялата система на социалната държава, която е напълно нефункционираща в момента", каза Нинова.

Президентският екип от 15 експерти е отправил съвети и препоръки към разработването на проекта. Сред подробно обсъжданите въпроси е и темата за възстановяването на истинския парламентаризъм в страната.

"Разговаряхме за нетрайното законодателство, за честата смяна в закона, за принизената роля на дебата в парламента, законодателство, което противоречи на юридическата практика и в Европа, и в България. Например, масово законопроекти да се вкарват от депутати, масово през преходни и заключителни разпоредби на един закон да се предлагат промени в 16 други, които нямат нищо общо. Това е посегателство върху основни принципи и ценности на парламентаризма, на парламентарната република", каза още Нинова.

Тя допълни още, че въпроси извън развитието на проекта "Визия за България" не са били обсъждани на работната среща. Окончателният вариант на проекта ще бъде представен на държавния глава, когато дискусията по проекта приключи в цялата страна и текстовете бъдат конкретизирани с предложения от обществото. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници