Samsung увеличава преднината си спрямо Apple при смартфоните

Samsung увеличава преднината си спрямо Apple при смартфоните
A A+ A++ A

Наскоро Samsung публикува финансовите си резултати за тримесечието, от които стана ясно, че печалбата за периода е достигнала 5,9 милиарда долара заради отличното представяне на подразделението за мобилни телефони. Корейците не съобщават броя на продадените телефони, но благодарение на резултатите от компании за пазарни проучвания като IDC можем да добием представа за реалното положение при смартфоните. Данните на IDC показват, че Samsung са доставили за тримесечието 50,2 милиона умни телефона, което е със 172,8% повече за година. Заедно с това пазарният дял на компанията при смартфоните е достигнал 32,6% при едва 17% миналата година. Като основни причини за успеха се посочват продажбите на Galaxy S III и на Galaxy Note.

На второ място остава Apple с 27,5% ръст на доставките до 26 милиона броя, пазарният дял на компанията всъщност е намалял от 18,8% преди година до 16,9% през изминалото тримесечие. С очакваната премиера на iPhone 5 през есента американците могат бързо да възвърнат позиции, особено след като много потребители на iPhone 4 прескочиха модела 4S в очакване на новия.

На трета позиция е Nokia, която продължава да понася последиците от прехода към нова платформа и спада в търсенето на моделите със Symbian. Въпреки това компанията удвои доставените модели с Windows Phone в сравнение с предходното тримесечие, а продажбите на моделите от серията Lumia не се оказват сериозно засегнати от представянето на Windows Phone 8 и новината, че новата платформа няма да бъде достъпна за старите устройства. Като начин да минимизира щетите, които това може да нанесе върху продажбите й, компанията продължава да осигурява многобройни софтуерни стимули за притежателите на смартфоните й. Компанията е доставила 10,2 милиона смартфона, или с 38,95 по-малко за година, а пазарният й дял е намалял до 6,6% от 15,4%. При мобилните телефони Nokia остава на второ място след Samsung, заради добрите си позиции на развиващите се пазари.

HTC е на четвърто място с годишен спад в доставките от 24,1% до 8,8 милиона броя. Компанията вече държи 5,7% от пазара, докато през същия период на миналата година е имала 10,7% от него. На пета позиция се изкачва ZTE с 300% ръст в доставените смартфони до 8 милиона броя. Заедно с това пазарният дял на китайците се е увеличил до 5,2% от 1,8% преди година. Като цяло за тримесечието са били доставени 153,9 милиона смартфона, което е с 42,1% повече за година.

http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS23624612

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите