Насекоми и водорасли – храната на бъдещето?
Увеличаващите се цени на храните, нарастващото население и притесненията за околната среда карат ООН и правителствата по света да се притесняват за това как хората ще се изхранват в бъдеще.
Решенията на проблема могат да включват насекоми, водорасли и месо от стволови клетки, предаде БНР, позовавайки се на Би Би Си.
Според хранителния футуролог Моргейн Гей насекомите ще станат основна част от диетата на хората в бъдеще и вероятно ще бъдат наричани „мини добитък“.
Те имат хранителната стойност на обикновеното месо, а освен това са страхотен източник на протеини, твърдят изследователи от Университета Вагенинген в Холандия. Насекомите също са по-евтини за отглеждане от традиционния добитък, консумират по-малко вода и не отделят толкова много въглерод в атмосферата.
Изчисления сочат, че има около 1400 вида насекоми, които стават за консумация от хора, а холандското правителство вече инвестира 1 милион евро за проучвания и подготвяне на законодателство за управление на ферми за инсекти.
По-рано тази година холандски учени пък успяха да създадат т.нар. ин витро месо, използвайки стволови клетки от крави. Надеждата им е до края на годината да произведат първия в света бургер, направен с подобно месо.
Междувременно учени експериментират и с връзката между звука и вкуса на храната. Музика например може да се използва при премахването на нездравословни съставки в храната без хората да забележат разликата във вкуса.
Компании експериментират също с влиянието на звука на опаковката върху хранителните продукти. По тази причина фирма за солени бивсквити променила материала на опаковките си, за да може звукът й да кара храната да се усеща като по-свежа от потребителите.
Индустрията за бяла техника пък търси начини да промени звуците, издавани от хладилниците, защото някои тонове могат да накарат хората да мислят, че продуктите вътре са по-пресни.
Водораслите могат да се окажат решение за недостига на храна по света. Те могат да изхранват както хора, така и животни, а биогоривата от водорасли могат да помогнат за намаляване на необходимостта от традиционни горива.
Още по темата:
- » Глобално предизвикателство и местни решения: Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението
- » Хлебарки-киборги ще бъдат тествани в спасителни операции
- » 10 храни, които трябва да слагаме на масата поне веднъж седмично