Ограниченията за търговия със свинско във Варненско ще продължат до края на октомври

Ограниченията за търговия със свинско във Варненско ще продължат до края на октомври
A A+ A++ A
До 30 октомври ще продължат ограниченията за търговия със свинско месо във Варненска област, наложени заради огнището на Африканска чума по свинете в Тутраканци, съобщиха от Агенцията по храните. Рестрикциите ще бъдат отменени само ако няма други положителни проби за заболяването. 
До момента са взети 1100 проби от диви и 2000 проби от домашни свине, като на този етап няма данни за ново огнище. Това обаче не е повод за намаляване на контрола, защото от 9 европейски държави, в които заразата е влязла, нито една не е успяла да спре заболяването окончателно, предупреждават ветеринарните власти. 

Няма открита ваксина за Африканската чума по свинете, припомни зам.-директорът към Агенцията по храните Петя Петкова. В България засега огнището е само едно в село Тутраканци, там всички домашни прасета бяха избити, а стопаните, отглеждащи домашни прасета в задния си двор, бяха приканени да ги заколят своевременно, защото при наличие на вирус се евтаназират всички животни, но обезщетение получават само регистрираните.

Комуникацията на ветеринарите със стопаните и местните власти върви трудно, каза д-р Чобанов от агенцията.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници