И Колизеумът се накланя

И Колизеумът се накланя
A A+ A++ A

Кулата в Пиза може да не е единственото наклонено архитектурно чудо в Италия – подобна съдба очаква и прочутия Колизеум в Рим.

Амфитеатърът на 2000 години – арена на древни гладиаторски битки – вероятно страда от вътрешна „стресова фрактура“, съобщават италиански геолози, цитирани от БТА и bTV.

Специалистите са установили, че южната страна на Колизеума е с 40 см по-ниска от северната.

Експертите за първи път са забелязали наклона преди около една година и от няколко месеца интензивно наблюдават монумента, обяснява директорът му Росела Реа.

Управата на Колизеума е поискала съдействие от учени от университета „Сапиенца“ и от института IGAG за наблюдение на феномена. Очаква се проучванията да продължат около една година.

Ако наблюдението се потвърди, най-вероятно и Колизеумът, подобно на кулата в Пиза, ще претърпи „структурна интервенция“, за да бъде спасен.

Прочутата наклонена кула бе отворена отново за посещения през 2001 г., след като инженери работиха близо десетилетие, за да предотвратят падането й и да я направят безопасна за посетителите.

Учените са започнали наблюдения и върху ефекта от трафика по пътищата в близост до Колизеума.

Професор Джорджо Монти от университета „Сапиенца“ предупреждава, че е възможно да има пукнатина в основата под амфитеатъра.

Специалистът все още не може да каже какъв вид „структурна интервенция“ ще се наложи, ако се потвърдят наблюденията за наклоняването на Колизеума.

Прочутият монумент привлича стотици хиляди туристи всяка година и обикновено е претъпкан с посетители.

#Колизеум #Рим #Италия #Сапиенца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници