Играйте с бебето, за да стимулирате развитието му

Играйте с бебето, за да стимулирате развитието му
A A+ A++ A

След 4-тия месец игрите, които имат неочакван край, карат бебето да се смее. Такива игри всъщност представляват емоционален обмен между майката и бебето и стимулират развитието на бебето.

До края на третия месец от своето развитие физическите усещания за бебето са толкова силни, че изграждат почти изцяло усещането му за света. От 4-тия месец бебето започва да изгражда активно своята емоционална връзка с околния свят. Специалисти по детска психиатрия от университета в Поатие, Франция, години наред изучават влиянието на изненадата върху психическото развитие на децата. Според тях игрите в този период имат важно, стимулиращо развитието, влияние. Така например добре познатата игра „Буба-буба лази“, която завършва с „гъди-гъди“ по вратлето на бебето, показва способността на бебето в тази ранна възраст да следва ритъм и елементарна логическа последователност.

Много родители свеждат грижите за бебето през първите месеци в хранене и люлеене, но реално бебето има голям капацитет, който трябва възможно най-рано да бъде развит. Удивително е как придвижвайки пръсти по тялото на бебето и повтаряйки „буба-буба лази“ възбуждате любопитството на бебето и привличате вниманието му. Повтаряйки няколко пъти и с различна бързина „изкачването“ по коремчето, ще забележите как любопитството на бебето нараства. И когато след 3-тия път например, вместо да започнете поредното „изкачване“, го погъделичкате по вратлето, то започва да се смее с глас.

Какво означава играта за бебето? Според колегите посредством механичното дразнене, което бебето възприема, то концентрира вниманието си (или това е първата стъпка към развитието на мисленето на бебето). Постепенно то научава, че ритъмът на механичното дразнене съвпада с ритъма на мелодията и започва да го следва. Изненадата, с която завършва играта е ключов момент, който бебето досега не познава и който води до приятни емоции – бебето ги изразява със смях. Така бебето се научава да прави разлика между ритмично повтарящите се действия и тези, които са неочаквани – нещо, с което му предстои да се среща често оттук нататък.

Но внимание! Играта с 4-месечното бебе е забавна за родителите и бебето, стимулира развитието на нервната система, но и натоварва значително нервната система на бебето. Играта на тази възраст изисква усилия за съсредоточаване. Ето защо играта не трябва да продължава дълго. Ако сте много настоятелни, бебето губи сили и желание да се смее и дори става раздразнително. За 4-месечното бебе играта не трябва да продължава повече от 2 минути. Важно е също изненадата да не настъпва прекалено бързо, тъй като има опасност да го изплаши и бебето да се разплаче.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино