Външен ечемик

Външен ечемик
A A+ A++ A

Външен ечемик (или Hordeolum externum) е гнойна инфекция  (дължаща се на стафилококови  или стрептококови бактерии), засягаща цайсовите или моловите жлези, разположени по ръба на клепачите.

Заболяването започва с локализирано зачервяване по ръба на клепача (долен или горен) и разлят оток на клепача. Постепенно се оформя абсцес. Оздравяване настъпва след евакуация (отстраняване) на гнойта. Възможно е локалните симптоми да се придружават от лимфаденопатия (уголемени и болезнени лимфни възли) и трескаво състояние, което предполага активна антибиотична терапия по общ път.

Често рецидивиращ ечемик е възможно да се наблюдава при хора със системни заболявания като диабет, анемия и др., както и при некоригирана рефракционна аномалия, при лоши хигиенни условия. Честите хордеолуми са основание за подозиране на системно заболяване при пациента (напр. диабет) и могат да са причина за откриването му.

За поставянето на диагнозата е достатъчна характерната клинична изява на заболяването.

В ранните стадии на ечемика лечението се състои в локално прилагане на загряващ компрес. По преценка на лекаря може да се съчетае с антибиотичен крем. Ако е налице флуктуация (т.е. има събрана гной в инфектираната жлеза), маха се съответната мигла или се прави инцизия със скалпел. Антибиотичен крем е уместно да се прилага главно за предотвратяване на инфектирането на съседните жлезички. Не изстисквайте ечемика!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино