Нинова: С ДПС имаме различия, но може и да ни подкрепят!

Нинова: С ДПС имаме различия, но може и да ни подкрепят!
A A+ A++ A

Соцлидерката Корнелия Нинова допуска, че ДПС ще подкрепят вота на недоверие срещу правителство на тема "здравеопазване", тъй като и те са против съществуващия досега модел.

Тя изтъкна, че левицата и движението имат коренно различни политики по темата, но уточни, че червените са отворени за разговори с всички парламентарни групи.

"Разговори не отказваме с никого. По тема "Здравеопазване" имаме коренно различни политики с ДПС. Те от години настояват за демонополизация на Здравната каса и за създаване на множество здравни каси. Техният модел и визията на ДПС за промяна в здравеопазването се базира на това. Ние сме за това да съществува в този вид НЗОК, но да се подобри финансиране, контрол, диалог и т.н. Не знам какво ще е решението на колегите по вота на недоверие. Допускам, че ще ни подкрепят, защото и те са против съществуващия сега модел и начин на работа в здравеопазването", коментира Нинова, цитирана от "Фокус".

Тя добави и че след като приключат с извънпарламентарните разговори и внесат мотивите за вота, от БСП ще са готови за разговори и с другите партии в Народното събрание.

Корнелия Нинова отчете и че БСП среща подкрепа от сдружението на общинските болници за много от предложенията й във "Визия за България"

Тя обясни, че на срещата са обсъдили и темата за острата нужда от кадри.

"Каквото и да се направи в здравеопазването, като няма лекари и медицински сестри, въпросът остава нерешен. Най-остро те поставиха пред нас въпроса за кадрите, особено в малките отдалечени места, общински болници и т.н. Нашето предложение е държавата да плаща стипендии и след това завършилите медицина да са задължени да работят 5 години в България", каза Нинова.

"Обсъдихме високите цени на лекарствата и начините да се помогне на бедните хора, на хората в затруднения да си плащат лекарствата. Приема се добре нашето предложение за намаляване на ДДС върху лекарствата, както и окрупняването на поръчката за лекарства. Сега всяка болница си прави собствен търг за лекарства, обществена поръчка. Те споделят своя опит, че това не е добър вариант, че това води до повишаване на цените и ни подкрепят в идеята за един общ централизиран механизъм за осигуряване на лекарства", добави соцлидерката.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници