Европарламентът със сериозна критика срещу Румъния

Европарламентът със сериозна критика срещу Румъния
A A+ A++ A

Европарламентът със сериозна критика срещу Румъния. Причината са законови промени, които Страсбург и Брюксел смятат за притеснителни. Евентуални санкции ще засегнат обаче и България, защото тя върви в пакет със северната ни съседка. София може да остане под мониторинг. 

Румъния не гарантира върховенството на закона и отстъпва назад в съдебната си реформа и борбата с корупцията. Затова и Европейската комисия ще използва всичките си инструменти, за да гарантира основните европейски стандарти за правова държава.

„Необратимостта на постигнатия досега напредък в рамките на механизма за сътрудничество и проверка е основно условие за отпадането му. Искам да съм ясен. Комисията ще направи съответните изводи, ако промените в съдебната система, правилата за конфликт на интереси и измененията на законите за борба с корупцията влязат в сила, без да бъдат взети предвид нашите притеснения. Комисията призовава Румъния да върне незабавно процеса на реформи отново върху релсите, както и да се въздържа от всякакви стъпки, които обръщат назад постигнатия досега напредък”, заяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

„Не съм тук, за да се отчитам пред вас от учтивост. Ние не правим съдебна реформа заради мониторинговия механизъм на магистратите, а за гражданите. Промените в законната власт са направени от парламента, избран от мнозинството от румънците. А тук румънските депутати разпространяват фалшиви новини. Няма да се вслушваме в тези, които ги разпространяват. Румъния няма да се отклони от европейския път, но мониторинговия доклад не представлява реалните неща и пропуска важни детайли”, заяви министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила.

Европейският парламент днес само изказа позициите си. Ще се произнесе с гласуване на резолюция през ноември, когато се очаква да излезе и следващият мониторингов доклад за напредъка на България и Румания. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер беше обещал, че до края на мандата му този механизъм ще отпадне.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници