Разширява се обхватът на задълженията на влизащите в ЕС

Разширява се обхватът на задълженията на влизащите в ЕС
A A+ A++ A

Европейският съвет прие регламент, насочен към подобряване на контрола на паричните средства, които се въвеждат в ЕС или се извеждат от него. Регламентът ще предоставя инструменти по-ефективно справяне с финансирането на тероризъм, изпирането на пари, отклонението от данъчно облагане и други престъпни дейности.

 

На практика новият регламент разширява определението за парични средства, така че да обхване не само банкнотите, но и други инструменти или високо ликвидни стоки като чекове, пътнически чекове, предплатени карти и злато.

Освен това в обхвата на регламента се включват паричните средства, които се изпращат като пощенски, товарни или куриерски пратки.

С новото законодателство се разширява обхватът на задължението на всеки гражданин, който влиза в ЕС или излиза от него и носи парични средства на стойност 10 000 евро или повече да ги декларира пред митническите органи.

От пътуващите ще се изисква да декларират паричните средства, независимо дали те са у тях самите, в багажа им или в транспортното средство. При поискване от страна на органите, те ще трябва да ги покажат за извършване на проверка.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници