Германия отваря врати за квалифицирани мигранти

Германия отваря врати за квалифицирани мигранти
A A+ A++ A

Управляващата коалиция в Германия постигна компромис по имиграционната реформа, която правителството се надява да направи страната по-привлекателна за висококвалифицирани работници от целия свят, предаде ДПА.

Андреа Налес - лидерката на социалдемократите, по-малкия партньор в коалицията на консерваторите на канцлера Ангела Меркел - съобщи за споразумението след шестчасова среща. Компромисът предвижда ново законодателство да постави недостига на работни места в промишлеността и квалификацията на имигрантите в основата на имиграционната политика на Германия. Процесът на признаване на квалификациите на чужденци ще бъде ускорен. Германските власти освен това ще осигурят на кандидатите за имиграция в страната възможности да научат немски език, преди да дойдат.

Населението на Германия застарява и тя се нуждае от имигранти, за да поддържа своята икономика. Отварянето на границите на страната за 1 милион мигранти през 2015 г. от канцлера Меркел обаче усложни въпроса, като мнозина избиратели се обявиха против масовия приток. Германската социалдемократическа партия иска кандидатите за убежище, чиито молби са били отхвърлени, но които междувременно са си намерили работа, да могат да останат.

Християнсоциалният съюз, традиционният баварски партньор на християндемократите на Меркел, обаче отхвърли тази идея с аргумента, че тя би насърчила имиграцията на нискоквалифицирани работници. Постигнатият компромис предвижда политиката на разграничаване на кандидатите за убежище от икономическите имигранти да бъде запазена. Критериите за определяне на кандидатите за убежище, чиито молби са били отхвърлени, но които са изложени на риск, ако се завърнат в родната си страна, обаче ще бъдат доуточнени, за да може да се правят изключения в някои случаи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници