В ОДМВР-Сливен започват работа четири детски полицейски управления

В ОДМВР-Сливен започват работа четири детски полицейски управления
A A+ A++ A

„Детско полицейско управление“ е национална програма за ранна превенция след подрастващите, която стартира официално от 1-ви октомври в цялата страна. В ОДМВР-Сливен са разкрити четири детски управления, разпределени в учебни заведения в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Участие ще вземат 91 деца от третите и четвъртите класове. Проектът „Детско полицейско управление“ е резултат от споразумение между МВР, МОН, Българския туристически съюз, Българския червен кръст и неправителствени организации.

Идеята на авторите е децата, забавлявайки се, да опознаят полицейската професия, да получават знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си; да се справяне в трудни ситуации с различни предизвикателства вкъщи, в училище, на улицата, в планината; своите права и отговорности пред обществото; работа в екип, уважение и толерантност към чуждото мнение и различните от тях. Основната цел на програмата е ранната превенция на подрастващите в утвърждаването на ценностно отношение към законите в страната и създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения в определени ситуации. На 1 октомври тържествено бяха открити детските полицейски управления в четирите общини на област Сливен. В град Нова Загора детското управление стартира в начално училище „Любен Каравелов“.

Събитието беше организирано от директора на училището г-жа Пенка Калина. Официални гости бяха началникът на РУ-Нова Загора гл. инспектор Стефан Борисов, началникът на „Охранителна полиция“ гл.инспектор Красимир Алексиев, началникът на Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл.инспектор Васил Василев, г-жа Веска Вълчева секретар на местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни. Те поздравиха децата със смелия избор да се запознаят с трудната и отговорна професия на полицая, похвалиха желанието им да бъдат полезни на своите връстници с придобитите нови знания за закона и отговорността пред обществото. „Вълнувам се от работата на полицаите и искам да разбера повече за тази отговорна професия“, това каза четвъртокласничката Цветелина Петкова, така тя обясни защо е избрала да вземе участие в „Детското полицейско управление“ в своето училище. Общо 24 деца от училище „Любен Карабеволов“ ще се обучават в четири модула през първия и втория срок- пътна безопасност, лична полицейска защита, работа със служебно куче и пожарна безопасност. Община Нова Загора е осигурила специални униформи за децата от полицейското управление, които те ще получат преди първото занятие. На 1 октомври бяха открити още полицейските управления в начално училище „Г.С.Раковски“ в град Котел, СУ „Георги Каравелов“ в град Шивачево и ІІІ-то ОУ „Д-р Иван Селимински“ в град Сливен. Програмата „Детско полицейско управление” е предвидена за реализиране от служители на „Охранителна полиция”, „Пътна полиция“, „Криминална полиция”, „Пожарна безопасност и защита на населението“, психолози от психологичните лаборатории на МВР, експерти от Българския Червен кръст, Българския младежки Червен кръст, Българския туристически съюз и духовни лица в съответните населени места. Темите за обучение и занимание са подготвени и представени съобразно възрастовите особености на децата, както и с регионалните специфика, традиции и култура.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници