Курумбашев: Службите не гарантират на 100% сигурността на България

Курумбашев: Службите не гарантират на 100% сигурността на България
Курумбашев призна, че в парламентарната зала не са прозвучали много по-различни факти от тези, които вече бяха оповестени по сутрешните блокове. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Основният политически извод след атентата срещу израелски туристи в Бургас е, че службите не могат да гарантират на 100% сигурността на България, коментира депутатът от БСП Петър Курумбашев.

На закрито заседание в парламента по-рано в петък депутатите изслушаха министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на външните работи Николай Младенов, председателя на ДАНС Константин Казаков, ръководителите на Националната разузнавателна служба и служба „Военна информация“ във връзка с терористичния акт на Летище Бургас.

Курумбашев призна, че в парламентарната зала не са прозвучали много по-различни факти от тези, които вече бяха оповестени по сутрешните блокове на националните телевизии, предаде БГНЕС.

„От информацията, представена от службите по сигурност, аз установих, че те са успели да осъществят контакт помежду си след атентата“, посочи той.

Петър Курумбашев допълни, че службите за сигурност са изнесли информация за реакцията си след атентата, но не са дали заявка за бъдещата си работа.

„Надявам се този път да не си заравяме главата в пясъка и когато има атентат на територията на България, да разбираме, че има сериозен пробив в системата ни за национална сигурност, и да си дадем сметка, че нямаме право да постъпваме по този безотговорен начин, по който сме подхождали досега“, коментира депутатът от БСП.

И той, и депутатът от ДПС Камен Костадинов са на мнение, че трябва да се промени и бюджетното осигуряване на службите за сигурност.

„Съвсем скоро обществото ще бъде запознато с някакви по-категорични и по-ясни резултати. Може би отново ще бъде поставен на дебат въпросът, когато влезем в обсъждане на бюджета за следващата година, тъй като според нас трябва да се преразгледа бюджетната рамка на сектор сигурност и преразпределението на функциите вътре“, заяви Камен Костадинов.

„Добре е да се направи категорично заключение, че български граждани не са свързани с терористичния акт в Бургас“, подчерта депутатът от ДПС и допълни, че тероризмът няма цвят, религия и етнос.

„От ДПС смятаме, че политизирането на темата е изключително вредно в този момент“, изтъкна Камен Костадинов.

#БСП #Петър Курумбашев #Бургас #терористична атака #израелски туристи #закрито заседание #национална сигурност #ДПС #Камен Костадинов #Цветан Цветанов #Николай Младенов #Константин Казаков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници