Македонската църква с една крачка по-близо до независимостта си

Македонската църква с една крачка по-близо до независимостта си
Pixabay
A A+ A++ A

Решението на Вселенската патриаршия да обявява автокефалност на църквите без съгласието на останалите поместни православни църкви отваря пътя за признаване на Македонската православна църква-Охридска архиепископия. Това заяви Тимотей, митрополит Дебърско-Кичевски.

„Това означава, че МПЦ ще бъде призната от повечето православни църкви като равноправна православна църква, която ще може да извършва съслужение и ще може да разговаря на равноправна основа с тях. А дали Сръбската православна църква или някоя друга църква ще бъда съгласна с това или не, това не решаваме ние, това се решава от Вселенската патриаршия“, която е първа сред равни, подчерта митрополит Титометй пред „Свободна Европа“, предаде БГНЕС.

МПЦ-ОА е подготвена за разговор с Вселенската патриаршия за начините на разрешаване на македонския църковен въпрос. Очаква се скоро да има среща на комисия, включваща представители на двете църкви. На състоялия се неотдавна църковен събор в Истанбул /1-3 септември/ беше взето решение да се обявява автокефалност на църквите, които желаят да получат независимост, и без съгласието на останалите поместни църкви. Това в конкретния случай с МПЦ означава, че Сръбската православна църква няма да може да създава пречки пред независимостта на МПЦ. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници