БХК към Фандъкова: Разрушаването на ромски гета е вмешателство в личния живот

БХК към Фандъкова: Разрушаването на ромски гета е вмешателство в личния живот
Красимир Кънев припомня случая с гетото в „Баталова воденица“, при който Европейският съд по правата на човека реши, че държавата няма право да изважда хората оттам, ако ще ги направи бездомни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Разрушаването на ромските гета е вмешателство в правото на личен живот на обитателите им, заяви председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев в отворено писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова.

Повод за изявлението на БХК беше интервю с Йорданка Фандъкова в броя на в. „Стандарт" от четвъртък със заглавие на първа страница: „Бутат гетата. Фандъкова подгони незаконните катуни“, предаде „Дневник“.

„Жилищата на ромските семейства съставляват техен „дом“ по смисъла на европейската конвенция за правата на човека, когато те са ги обитавали в продължение на много години. Без значение е тяхната „незаконност“ по вътрешното право. Изваждането на хората от домовете им би съставлявало вмешателство и в правото им на личен и семеен живот, в случай че те останат бездомни“, се казва в изявлението на Красимир Кънев.

Според БХК проблем са думите на кмета: „Във всички случаи незаконните постройки трябва да бъдат разрушени, а хората, дошли от различни части на страната - да се върнат, защото тук те нямат жилища или са незаконни“ и „всеки е добре дошъл в София, но не може да живее в незаконни постройки и на терени, които не са негова собственост“.

Красимир Кънев припомня случая с гетото в „Баталова воденица“, при който Европейският съд по правата на човека реши, че държавата няма право да изважда хората оттам, ако ще ги направи бездомни.

„Делото „Йорданова и други срещу България“ засягаше опита на общинската власт в София да премахне ромския квартал „Баталова воденица“ на два пъти през 2005-2006 г. и през 2008 г., като отстрани обитателите му поради това, че живеят незаконно на общински терен, без да им предложи алтернативен подслон“, пише още председателят на БХК.

След случая с две деца в столичния дом „Асен Златаров“, носители на вируса ХИВ, столичните власти установиха, че заразяването им се е случило в гето.

Йорданка Фандъкова обеща пълна проверка на всички места в София, където са се настанали роми на общински или частни имоти.

Кметът съобщи, че служители на общината, на министерствата на здравеопазването, на социалните грижи и образованието, както и на неправителствени организации ще проверяват всички гета в София.

Проверката цели да установи социалния и здравния статус на живеещите в гетата. Със социалния ще се определи дали населяващите гетата са от София и на чий имот са се разположили, както и дали децата посещават училище. Със здравния - има ли и какви заболявания се развиват в общността на гетото.

По думите й в София има седем района с гета, от които най-изострено е положението в кварталите „Възраждане“, „Люлин“ и „Овча купел“.

„Предупреждавам, че има сериозен риск да нарушите Европейската конвенция за правата на човека, ако предприемете безогледни действия по разрушаване на „ромски гета“ и изваждане на хора от обитаваните от тях къщи, когато това би лишило тези хора от дом“, посочва в писмото си Красимир Кънев.

По думите му всяко действие трябва да е съобразено с решението на Европейския съд по правата на човека от април 2012 г., в противен случай то би повлякло отговорност на държавата на наднационално ниво.

Председателят на БХК кани на лична среща Йорданка Фандъкова.

#ХИВ #Български хелзинкски комитет #БХК #Красимир Кънев #ромски гета #Йорданка Фандъкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници