НФСБ остава в управляващата коалиция, но с условия

НФСБ остава в управляващата коалиция, но с условия
A A+ A++ A

НФСБ ще гласува против оставките на минисрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски. Това заяви Валери Симеонов на брифинг.

„Кадри, изграждани с години, се жертват с лека ръка поради криворазбрано поддържане на политически рейтинг. Това е пореден случай, в който премиерът Борисов действа като едноличен управник, в разрез с договореното коалиционно споразумение и в нарушение на нормалните коалиционни отношения”, заяви Валери Симеонов.

„Свидетели сме на яростен отпор на маргинални групи, насъскани от опозиционните партии БСП и ДПС, които не желаят провеждането на реални реформи”, каза още Симеонов.

По думите му желанието да се угоди на всеки води до неубедително управление и риск от неизпълнение на управленската програма на коалицията.

„Стабилността на коалиционното управление е застрашена и от непрекъснатите атаки срещу всички предложения на НФСБ в парламентарната група от страна на партньорите в коалиция „Обединени патриоти”. Провежда се масирана медийна кампания за оклеветяване и очерняне на НФСБ, каквото не провежда дори основният ни политически опонент ДПС”, каза още Валери Симеонов.

Той оцени темповете, с които се изпълнява подписаната програма за управление, като незадоволителни.

„Липсва воля за извършване на необходимите реформи в най-важните сфери на обществения живот. Извършват се политически назначения и уволнения зад гърба на НФСБ. Липсва нормален работен диалог и в малката, и в голямата коалиция. ПГ на „Обединените патриоти” в Народното събрание се е превърнала в механичен сбор от депутатите на три партии, практически без действащо ръководство”, каза още вицепремиерът.

„В тази връзка изискваме решителна промяна в начина на управление и на коалиционното взаимодействие от страна на премиера и партия ГЕРБ. Ускоряване на изпълнението на заложените в управленската програма задачи, свързани с осъществяването на реални реформи в сферата на пенсионното дело, повишаване на доходите, насърчаване на дребния и среден бизнес и реални антимонополни действия”, заяви Симеонов.

От НФСБ призовават осъществяването на необходимите реформи да не бъде жертвано заради „съмнително поддържане на политически рейтинг чрез показно решаване на проблеми”.

"Ако бойкотът на законодателните инициативи на НФСБ продължи, Националният изпълнителен комитет ще инициира свикване на заседание на Националния политически съвет, на който да се обсъди въпроса за прекратяване на участието на партията в коалициите и управлението на държавата", завърши Валери Симеонов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници