198 от излъганите български берачи пътуват от Швеция

198 от излъганите български берачи пътуват от Швеция
Според шведската полиция берачите пристигнали с обещания да се включат в сезона на малините и къпините, но били оставени на произвола на съдбата в скандинавската гора. Снимка: thelocal.se
A A+ A++ A

198 от излъганите български граждани, пристигнали на сезонна работа в Швеция, вече пътуват за България, съобщиха от Министерството на външните работи.

Берачите потеглиха вечерта на 25 юли от Стокхолм с три автобуса, предоставени от шведските власти. Българското посолство осигури храна и вода за цялата група. Средствата за превоза бяха осигурени от българското правителство.

Със съдействието на Министерството на външните работи на Швеция училище в близост до посолството е оборудвано с легла, душове и храна, в което да бъдат настанени следващи групи български сезонни работници.

6 микробуса на МВнР вече заминаха за Стокхолм. С тях могат да бъдат транспортирани общо 42 български граждани. По обяд в четвъртък предстои отпътуването на два автобуса на Министерството на отбраната, които ще приберат още 93 души.

В Стокхолм пристигна ръководителят на Службата по трудови и социални въпроси в българската мисия в Берлин, който да окаже съдействие на посолството ни в шведската столица.

В случай на нужда шведската полиция ще окаже сътрудничество по локализирането на желаещите да се приберат в родината си български граждани.

В сряда представител на местниге власти в Стокхолм заяви, че българите, пристигнали в Швеция за прибиране на реколтата, може би са хиляди.

В четвъртък властите в Стокхолм приветстваха намирането на решение на проблема, предаде шведската агенция ТТ, цитирана от „Фокус“.

Временно изпълняващата длъжността отговорник за сигурността в Стокхолм Брита Молин изрази задоволството си от намереното от българите решение.

„Много се радвам на тази новина. В противен случай ситуацията можеше да стане неуправляема“, заяви Молин.

#Швеция #Стокхолм #берачи #МВнР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници