Над 600 перничани още живеели във фургони след труса през май

Над 600 перничани още живеели във фургони след труса през май
Кметът на Перник смята да сезира Брюксел заради неадекватната позиция на управляващите от ГЕРБ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 600 граждани на Перник продължават да живеят във фургони и палатки месеци след силното земетресение в региона на 22 май, съобщи кметът Росица Янакиева.

„Фургонът в Перник е лукс и само бързата намеса на държавата може да помогне за подобряване на положението ни“, категорична бе Росица Янакиева, цитирана от БГНЕС, по време на брифинг в Народното събрание заедно с депутати от левицата.

Тя недоумява защо междуведомствената комисия, ръководена от Цветан Цветанов, работи толкова бавно и даде за пример как 8507 перничани са потърсили помощта на държавата, но за момента тя е разгледала едва 290 молби – одобрени са само 194, останалите имат отказ, без да са посочени мотиви.

„Вместо да помагат на хората, управляващите от ГЕРБ си измиват ръцете и спекулират със сумата от 2,7 млн. лв., която е предоставена за общинския сграден фонд, в който са включени повече от 130 сгради като училища, болници и детски градини“, заяви Росица Янакиева.

Тя припомни, че от поисканите 9,5 млн. лева държавата е дала едва 2,7 милиона.

„Причината според чиновниците във фонда е липсата на пари. Няма пари за покриване на щети при бедствия за тази година“, разкри кметът на Перник.

Росица Янакиева припомни, че общината подготвя документите на гражданите, но решението на кого да се даде и колко да получи е на междуведомствената комисия.

Според нея това не са единствените случаи на неадекватна реакция от страна на държавни органи.

„Обидно е, че от 12 000 подадени молби за получаване на социална помощ от 325 лв. досега едва 1800 души са получили парите си“, възмути се Росица Янакиева.

Тя припомни, че тези помощи се изплащат от Агенцията за социално подпомагане, която е на подчинение на министъра на труда и социалната политика.

Кметът на Перник смята да сезира Брюксел заради неадекватната позиция на управляващите от ГЕРБ, които прилагали двоен стандарт към хората в общините, пострадали от бедствия.

„Перник е витрина на безсилието на държавата“, каза зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов.

Той призова президентът Росен Плевнелиев да не приема отпуснатите от държавата допълнителни 1 млн. лв. за ведомството му.

„Що за солидарност е това да искаш 1 млн. лв. за бюджета на президентството по средата на годината, при условие че голяма част от тях отиват за пътувания и протоколни разходи“, недоумяваше депутатът от левицата.

Според Ангел Найденов Перник и регионът се нуждаят от не по малко от 25–30 млн. лв. за преодоляване последствията от земетресението.

„Въпреки това парите в държавната комисия ги няма. Те вече са изхарчени, а междуведомствената комисия е разгледала едва 2% от случаите, в които хората се нуждаят от помощ“, посочи още Ангел Найденов.

#Перник #земетресение #фургон #палатка #Росица Янакиева #ГЕРБ #БСП #Ангел Найденов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници