Канадски град забранява употребата на пластмасови сламки

Канадски град забранява употребата на пластмасови сламки
A A+ A++ A

Ванкувър ще бъде първият голям канадски град, който ще забрани пластмасовите сламки за пиене. Причината е, че това ще намали зависимостта от употребяването на артикули за еднократна употреба, които замърсяват природата.

Забраната за сламки ще влезе в сила през есента на 2019 година. Тя е част от политики за намаляване на отпадъците, които включват и забрана за употребата на кутии от полистирол, чаши за еднократна употреба и найлонови торбички.

Според политиката градът има за цел напълно да премахне изхвърлянето на пластмасови отпадъци до 2040 г.

"Градът е крайбрежен и пластмасовите елементи оказват значително въздействие върху околната среда. Ние смятаме, че е важно да предприемем действия", каза Алберт Шамис, директор на Управление на отпадъците и възстановяване на ресурсите в град Ванкувър, цитиран от The Globe and Mail."Хората ще могат да купуват сламки за еднократна употреба от магазините за продажба на дребно за домовете си, тъй като забраната има за цел да се насочи към заведения за хранене", добави Шамис.

Забраната на града за пластмасови сламки за пиене, стиропорени чаши и стиропорени кутий за храна ще се прилага за ресторанти и продавачи с лицензи за градски бизнес. Градът все още разработва подробности за изпълнението и обмисля препоръка за наказване на нарушителите с глоба от 250 долара чрез оплаквания и проверки на място. 

Според кметството на Ванкувър се използват приблизително 57 милиона сламки всеки ден, а всяка седмица се изхвърлят 2,6 милиона чаши за еднократна употреба.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници