Мюфтийството към медиите: Не бъдете съучастници в насаждането на ислямофобия

Мюфтийството към медиите: Не бъдете съучастници в насаждането на ислямофобия
В декларация на Главното мюфтийство, оглавявано от Мустафа Алиш Хаджи, се посочва, че терорът категорично не се приема от исляма независимо от неговата цел и причина. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главното мюфтийство отправи призив към медиите да не бъдат съучастници в създаването на ислямофобия и насаждане на междурелигиозно напрежение.

В декларация се посочва, че терорът категорично не се приема от исляма независимо от неговата цел и причина, предаде БТА.

„Редом с израелските жертви, гости на страната ни, ние загубихме и свой съгражданин - Мустафа Кьосов от с. Юруково, Всевишният да го омилостиви. Терорът категорично не се приема от исляма независимо от неговата цел и причина. Емблематична е сентенцията на ислямските мислители, които заявяват, че терорът няма религия, както и че в религията няма терор," се казва в декларацията.

„Дни след терористичния акт в Бургас периодично по медиите безотговорно се появяват становища за евентуална връзка на българските мюсюлмани и тяхното съдействие при провеждане на терористичния акт и заплаха за нови подобни действия. Силно сме обезпокоени от факта, че тези безпочвени медийни инсинуации се случват в свещения за мюсюлманите месец Рамазан“, пише в декларацията.

Мюсюлманската религия и мюсюлманската общност не могат да бъдат обвинявани в престъпление, извършено от едно лице или група маргинали. Терористът е враг както на мюсюлманите, така и на цялото човечество, посочват от мюфтийството.

„Мюсюлманите в България стават морална жертва на обществото и медиите посредством некомпетентни и преднамерени манипулативни инсинуации. Буди недоумение фактът, че отношение по тази дълбока несправедливост все още не са проявили управляващи, политици, културно-обществени дейци, учени от академичните среди“, посочва мюфтийството в декларация.

„Припомняме, че преди малко повече от година, ние от позицията на отговорни религиозни дейци не еднократно сме сезирали компетентните органи за опасност, която ни грози посредством външни фактори, които ще се опитат да пренесат своите политически, икономически или геостратегически интереси и проблеми на наша територия, ползвайки силния авторитет на исляма и прибягвайки към методите на насилие," заявяват още от Главното мюфтийство.

#тероризъм #ислямофобия #израелски туристи #терористична атака #Рамазан #главно мюфтийство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници