Цветанов се оправда: В евродоклада има и добри резултати

Цветанов се оправда: В евродоклада има и добри резултати
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В доклада на ЕК има отчетени и добри резултати, е категоричната оценка на вътрешния министър Цветан Цветанов, изразена от него в Народното събрание по време на дебата по вота на недоверие, искан от опозицията.

„Какви бяха стратегическите цели на страната – влизането в НАТО и ЕС, благодарение на българското общество успяхме да постигнем тези стратегически цели", отчете Цветанов, цитиран от БГНЕС.

„Но какво се случи с тази стратегическа цел, наречена ЕС? За първи път той налага този инструмент – механизма за проверка и сътрудничество, който преди това не бе прилаган към нито една страна-членка. Защо се случи това – заради усилията на тези отляво и отдясно", каза той и недвусмислено намекна за правителствата, управлявали преди ГЕРБ.

„Може би ще заблудите обществеността, че всичко, което е направено за влизане в ЕС от нас, ще бъде практика за другите страни, които се присъединяват", подчерта Цветанов.

„Ако бяхте истинските политици мисля, че щяхте да получите по-добра оценка за свършена работа. За голямо ваше съжаление има отчетени и добри резултати в края на 5 годишния период", подчерта вътрешният министър.

Цветанов напомни и за новия начин на оценяване на Румъния, от който България се е отдалечила.

По темата Шенген той отбеляза, че европейските депутати от всички парламентарни групи подкрепиха България и Румъния за членство.

Цветанов говори и за многото посещения на българската границата от страна на европейските партньори, които са дали своята реалистична оценка.

„140 млн. евро са отпуснати на страната ни, за да покрием високите стандарти и технически изисквания", напомни още вътрешният министър и добави, че те са и усвоени по предназначение.

„За две години и осем месеца усвоихте 27%, а за осем месеца новото правителство усвои останалите проценти и вие си направете преценка колко са те, за да стигнат до 100%", каза още той.

Вътрешният министър е убеден, че през декември 2013 година, когато трябва да излезе следващият доклад на ЕК за България, пак ГЕРБ ще се отчита за постигнатото.

„100% от законодателните промени и от структурните реформи, които трябваше да бъдат извършени са факт", твърди Цветанов.

Според него предишните управляващи са изпуснали златния шанс да представят добре страната.

Цветанов изтъкна, че според статистическите данни броят на осъдените и броят на предадените на съд лица са се увеличили от 2007 година до 2011 година.

„Винаги трябва да се водим от гледна точка на интереса на жертвите на престъпността", заяви Цветанов в опит да обясни защо е коментирал дейността на съдия Мирослава Тодорова.

Той коментира няколко дела на съдия Тодорова, по които тя е забавила написването на мотивите с по няколко години.

Министърът запита още защо по време на предишните управляващи Алексей Петров е заемал определен пост.

„Това е, защото нямате политическа воля, защото имате политическа зависимост от кръгове на организираната престъпност", обърна се Цветанов към опозицията.

Допускат се грешки във всяко едно управление, въпросът е тези грешки да не бъдат основополагащи за корупция и организирана престъпност, каза още вътрешният министър.

#Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #вот на недоверие #ГЕРБ #ЕК #България #Алексей Петров #Мирослава Тодорова #НАТО #ЕС #Румъния #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »